Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 15 mei 2019

Stop met focussen op je slechte eigenschappen – wat als er niets mis is met je?

Chaotisch, rommelig, onzeker, perfectionistisch, niet goed genoeg… Wedden dat je zo tien dingen op kunt noemen die je niet goed vindt aan jezelf? Niet alleen op het gebied van werk zijn we vaak onwijs streng voor onszelf, ook andere aspecten (zoals bijvoorbeeld ons uiterlijk) hebben het in onze gedachten vaak zwaar te verduren. Maar wat nou als er eigenlijk niets mis is met je?

Dat is een krachtige vraag, ontdekte psychotherapeut Susan Henkels. Al 45 jaar lang luisterde ze hoe mensen haar vertelden wat er mis was met ze. Alle eigenschappen van hun persoonlijkheid die ‘gefixt’ moesten worden. Op een dag hoorde ze weer hoe een patiënt de dingen opsomde die ze niet goed genoeg vond aan haarzelf, terwijl Henkels tot de conclusie kwam dat er helemaal niets mis was met haar.

Wat als er niets is met je?

Volgens de psychotherapeut kunnen de eigenschappen die we zien als ‘problematisch’ of ‘verkeerd’, juist de dingen zijn die ons sterker en unieker maken. Zo was ze een keer in gesprek met een regisseur en vroeg ze hem om één ding te noemen wat hij verkeerd aan zichzelf vond.

“Ik heb ODD (oppositioneel-opstandige gedragsstoornis)”, antwoordde hij. “Wat is daar mis mee?”, vroeg ze aan hem. Hij vertelde: “Ik ging altijd tegen mijn ouders en leraren in.” “Wat is daar mis mee?”, vroeg Henkels hem opnieuw. “Ik luisterde op school niet naar de regels, ik schoot snel uit mijn slof, had weinig vrienden en was graag alleen”, zei hij.

Opnieuw stelde Henkels hem de vraag, waarna de regisseur antwoordde dat hij graag alleen was om verhalen te bedenken. Verhalen die nu uiteindelijk filmsscripts zijn geworden. “Als ik er nu over nadenk”, zei hij. “Heeft de ODD me gemaakt tot de persoon die ik nu ben.” Een succesvolle regisseur.

Onszelf accepteren

De gedachte dat er niets mis is met ons, houdt niet in dat we perfect zijn. Er zijn altijd dingen aan onszelf die we zouden kunnen verbeteren: gezonder eten of vaker sporten bijvoorbeeld. Maar door Henkels vraag te stellen als er een negatieve gedachte in ons hoofd op popt, kan dat ons helpen onszelf beter te accepteren.

Het helpt je die innerlijke criticus – je weet wel, dat stemmetje in je achterhoofd dat zeurt en veroordelend is – de mond te snoeren. Volgens Henkel creëeren we gedurende ons leven een lijst met dingen die ‘verkeerd’ zijn en leven we daar ook naar. ‘Oh, ik reageer niet op die vacature, omdat ik te chaotisch ben’, bijvoorbeeld.

Stel je voor hoeveel beter je leven zou zijn als je jezelf niet constant zou bekritiseren (hoe subtiel je dat ook doet). ‘Wat is daar eigenlijk mis mee?’ is geen magische vraag die je leven meteen verbeterd. Het helpt je hopelijk wel om je tekortkomingen wat meer te omarmen.

Verder lezen over persoonlijke groei

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Stop met focussen op je slechte eigenschappen – wat als er niets mis is met je?
Sluiten