Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 5 nov 2020

Waarom je niet zomaar salaris moet inleveren als je baas daarom vraagt

Het was de afgelopen week het gesprek van de dag: de piloten van KLM wilden niet akkoord gaan met een loonsverlaging van vijf jaar. Dat leverde ze een hoop kritiek op: het zouden arrogante goudhaantjes zijn en niet-collegiale veelverdieners die de toekomst van KLM op het spel zetten (we quoten het AD hier even). Collega’s in de cabine en op de grond gingen namelijk wél akkoord. Toch is het wat ons betreft verstandig dat de piloten hier goed over hebben nagedacht.

We vertellen waarom jij dat ook zou moeten doen als je werkgever hierom vraagt.

Salaris inleveren vanwege de coronacrisis

Het gaat niet goed met de KLM vanwege de pandemie en daarom werd het personeel gevraagd om een deel van hun salaris in te leveren. Voor de piloten ging dat om een percentage van twintig procent. Waar zeven andere vakbonden wel met de eis van de minister van Financiën instemden, vertikte de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) het om akkoord te gaan met een loonsverlaging van vijf jaar.

Het is zeker niet het enige bedrijf dat lijdt onder de coronacrisis en daarom z’n werkgevers vraagt om een loonoffer te maken. Van voetbalclub FC Barcelona tot verzekeraar Aon, al veel organisaties gingen de KLM voor. Ook jouw werkgever zal de gevolgen van de pandemie merken en vraagt je misschien akkoord te gaan met een lager salaris.

Op de beslissing van de piloten om niet meteen akkoord te gaan, kwam veel kritiek. Tja, piloten hebben nou eenmaal een riant salaris en vaak een goed leven. Kunnen zij daar dan niet iets van inleveren?

Lees ook: Ontslagronde overleefd? 5 dingen om op te blijven letten

Twee vragen voor jou:

  • Vind je dat de piloten 20 procent van hun salaris moeten inleveren om KLM te redden?
  • Zou je zelf 20 procent van je salaris inleveren als jouw werkgever hetzelfde van jou vraagt?

Zelf akkoord gaan met een loonsverlaging

Als jij op de tweede vraag ‘ja’ beantwoordt, is het verstandig om hier nog even over na te denken. Op het eerste gezicht lijkt de keuze inderdaad snel gemaakt. Als je niet twintig procent van je salaris inlevert, redt het bedrijf waar je werkt het niet, en kom je op straat te staan. Dat is nog vervelender als je het naar je zin had op je werk en het bedrijf normaal gesproken wel goed voor je zorgde. Bovendien is de andere optie ontslag en door de coronacrisis liggen de banen nou niet bepaald voor het oprapen.

Waarom is het dan toch belangrijk om hier niet zomaar ‘ja’ op te zeggen? Als jouw werkgever dit van jou vraagt, is dit een wanhoopsdaad. Het gaat niet goed met het bedrijf. Het zou dus heel goed mogelijk zijn dat het bedrijf het ook na het inleveren van het salaris niet overleeft. Of dat ze alsnog mensen moeten ontslaan.

Als jij op dat moment ontslagen wordt, heb je natuurlijk recht op een uitkering. Maar, en hier komt het, dat is maar zeventig procent van je laatst verdiende loon. Stel dat je nu een bruto salaris van 2.800 euro krijgt. Na twintig procent van je salaris in te hebben geleverd, blijft daar 2.240 euro van over. Word je daarna ontslagen? Dan kan je op een uitkering van 1.568 euro rekenen.

In andere woorden: dat is een enorme klap die je wel moet zien te overleven. Zeker omdat we vaak gaan leven naar wat er binnenkomt. We zeggen niet dat je helemaal nooit akkoord moet gaan met je werkgever. Na een onderhandeling zijn ook de piloten overstag gegaan. Ook zij zijn nu akkoord met het inleveren van hun salaris. Maar dit is wel iets om bewust van te zijn, voordat je de keuze maakt. Welke keuze je uiteindelijk maakt, is helemaal aan jou.

Is het eigenlijk wel mogelijk dat je baas om een loonsverlaging vraagt? Salaris, vakantiedagen en meer: dit mogen werkgevers wel en niet vanwege de crisis

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom je niet zomaar salaris moet inleveren als je baas daarom vraagt
Sluiten