Waarom je ook voor kansen moet gaan als je niet gekwalificeerd bent

“Ik maak toch geen kans op deze positie”, hoor ik mezelf denken, en ik scroll door naar de volgende vacature. Het lijkt alsof ik tijdens mijn job hunt ingefluisterd word dat ik ongekwalificeerd ben voor zowat alles waar werkgevers op zoek naar lijken te zijn. Maar waarom?

Via Psychology Today weten we dat we (van nature) een menselijke angst hebben om een negatieve indruk achter te laten op anderen. Hierdoor denken we al gauw dingen als “ik wil niet dat de recruiters hun tijd verspillen aan me” of “ik heb geen zin om afgewezen te worden”.

Daarnaast is ook perfectionisme een echte killer: door deze karaktereigenschap hebben we onrealistisch hoge verwachtingen van onszelf en hierdoor smoren we ons eigen succes in de kiem.

Wat dan als we effectief niet over de juiste kwaliteiten beschikken?

The truth is: bijna niemand matcht ooit 100% met het profiel dat op de vacature staat. Het is normaal dat recruiters een schets maken van de ideale kandidaat, maar zij weten heus wel dat de ideale kandidaat (meestal) niet bestaat.

Er is dus heus wel hoop voor je als je niet achter elke regel van de functie-eisen een vinkje kan plaatsen. Wie weet wordt een recruiter wel aangetrokken door één van je interesses of door de manier waarop je je motivatiebrief opstelt. If you never try, you never know!

Als je eenmaal uitgenodigd wordt voor een gesprek, komt het erop neer om in samenspraak de verschillende mogelijkheden te bespreken. Wat kan het bedrijf jou bieden? En wat kan jij het bedrijf bieden?

Beschouw je sollicitatie als een open dialoog waarbij je samen vruchtbare samenwerkingen ontdekt.

Gaat het dan nooit mis?

Wellicht wel. Soms klikt het nu eenmaal niet tussen jou en het bedrijf, en in zo’n geval is het beter voor beide partijen om niet verder samen te werken. Niet getreurd, het zijn dit soort ervaringen waardoor je leert wat je wilt in het leven.

Uiteindelijk draait het allemaal om het creëren van de juiste mindset. Probeer in te zien dat perfectie niet bestaat en dat je niet bepaald ver komt als je alleen maar doet waar je al goed in bent. En zo ambitieloos zijn we trouwens niet, toch?

Solliciteren doe je zo

 

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom je ook voor kansen moet gaan als je niet gekwalificeerd bent
Sluiten