Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Netwerken 22 sep 2019

Netwerken awkward? Niet op de netwerkborrels van Qommunity

Freelancen betekent vrijheid. Maar ook: geen praatjes bij het koffiezetapparaat, vrijmibo’s en bedrijfsuitjes meer. Ten minste, tot nu. Kiki Calis en Kim Trotz organiseren met Qommunity elk kwartaal een bedrijfsuitje slash niet-awkward netwerkborrel voor freelancers.

Wij spraken één van de oprichters van Qommunity, Kiki. Want hoe zorg je er nou voor dat netwerken niet ongemakkelijk en spannend is?

Hoe zijn jullie op het idee gekomen deze evenementen te organiseren?

“Mijn vriendin Kim en ik besloten precies op hetzelfde moment fulltime te gaan freelancen. Wij kwamen allebei uit bedrijven waar je collega’s je beste vrienden zijn en de borrels episch waren. Er zijn natuurlijk een hoop voordelen aan freelancen, maar dat sociale aspect misten we wel. Daarnaast wisten we niet goed hoe we bepaalde dingen aan moesten pakken. Boekhouding, verzekeringen… En wat moet je als uurtarief vragen? Eenzaamheid en bepaalde kennis missen zijn de grootste nadelen aan het freelancen.

“In november begonnen de verhalen van kerst- en nieuwjaarsborrels weer en hadden we FOMO.”

Kak, dachten we toen, dat hebben we natuurlijk niet meer. Eigenlijk voor de grap dachten we: laten we gewoon een eigen feestje organiseren, een nieuwjaarsborrel voor freelancers.”

Hoe hebben jullie dit toen aangepakt?

“We maakten een Facebook-event aan en schreven een oproep met welke dingen we nodig hadden. Een locatie, drankjes en natuurlijk goede muziek. We wilden een nieuw soort netwerkevenement organiseren, want al snel kwamen we erachter dat de leukste klussen uit je netwerk komen.

Het was meteen een groot succes. Op dat moment was het nog gratis, omdat we door onze vroegere contacten sponsoren als Heineken en Jäger wisten te hosselen. Alles viel een beetje als een puzzel in elkaar, en we dachten: oké, dit moeten we vaker doen.

“Eigenlijk is Qommunity dus een uit de hand gelopen grap.”

Lees ook: Netwerk speelt belangrijke rol in carrièresucces bij Nederlanders

Hoe ziet zo’n netwerkborrel er bij jullie uit?

“Elke keer hebben we een ander thema, waar sprekers talks over houden. Maar het is niet alleen serieus: het is ook met elkaar een biertje drinken en klagen over die ene opdrachtgever die maar niet betaalt. Er zijn alleen maar likeminded mensen die precies begrijpen wat je bedoelt. Een beste vriend die gewoon elke maand een vast salaris op z’n bankrekening krijgt gestort, snapt dat niet.

We proberen het een beetje licht te houden. Netwerken klinkt gelijk heel serieus. En ja, een goed netwerk maakt je leven veel leuker en makkelijker. Helaas is netwerken gewoon een beetje awkward – zelfs voor de meest sociale mensen. Wij willen het anders aanpakken. Netwerken niet-awkward maken en leuk, onder andere door netwerkopdrachten. Netwerken is spannend, maar dat hoeft echt niet zo te zijn als je een fijne sfeer creëert.”

netwerkborrel van Qommunity
Bron: MARV — Marvin Duiker

Wat houden die netwerkopdrachten in?

“De netwerkopdrachten worden gedaan door Non de Gêne. Bij het eerste event boden zij al aan om te helpen, sindsdien zijn ze er elke editie bij. Dat is het mooie aan de community, er zijn vaak mensen die aanhaken en zeggen: ik vind dit een tof initiatief, hoe kan ik jullie helpen?

Non de Gêne bedenkt aan de hand van het thema van de avond opdrachten die we tussendoor kunnen doen, zodat er interactie tussen de freelancers ontstaat. De klassieke vraag ‘Wat doe jij?’, wil je eigenlijk niet vragen. Door zo’n opdracht die iedereen moet doen is het ijs gebroken en is een avond veel meer ontspannen. Er zijn al heel veel mooie samenwerkingen en vriendschappen uit voort gekomen, iets wat ons onwijs blij maakt.”

Wat moeten we ons bij zo’n opdracht voorstellen?

“We hebben bijvoorbeeld een keer speedhaten gedaan, in plaats van speeddaten. Dan zit je aan een lange tafel en krijg je een onderwerp waarover je één minuut met elkaar moet praten. Haten schept een band, dus kreeg je bijvoorbeeld het onderwerp ‘een opdrachtgever die nog steeds niet betaald heeft’.”

Wat is het thema van aankomende borrel?

“De volgende borrel gaat echt over impact maken. Ik ben zelf gaan freelancen omdat ik alleen maar projecten wilde doen die een positieve impact op mensen en de planeet hebben. Ik merk om me heen dat dit een onderwerp is dat heel erg speelt: hoe kan je nou met wat jij doet een bijdrage leveren? Zeker als freelancer heb je hier nog meer vrijheid in.”

qommunity borrel

 

Wat zijn jullie toekomstplannen voor Qommunity?

“We houden de events heel licht. Zo hebben we aan het einde van het jaar een Eindejaarsconfreelance georganiseerd, waar freelancers stand-up deden. Maar we merkten wel dat er ook behoefte is aan de serieuzere kant. Het is ook vaak onzeker, je moet toch gewoon je huur of hypotheek betalen. Tussen de events door krijgen we vragen via de mail of Instagram.

Dat mensen ons ook weten te vinden voor de serieuzere zaken heeft ons aan het denken gezet. Hoe kunnen we het leven van freelancers nog makkelijker en leuker maken? Daarom zijn we nu aan het onderzoeken om een soort membership op te zetten, waardoor alle zaken die je goed moet regelen voor jezelf makkelijker worden. Bovendien word je écht onderdeel van een community. Je hebt een soort collega’s, hoort ergens bij.

“Onze maatschappij is heel individualistisch en dan ben je ook nog freelancer.”

We vinden het belangrijk om elkaar te helpen. Af en toe is het best pittig om Qommunity naast onze eigen bedrijven te doen, die gewoon heel goed lopen. Maar we merken ook dat er hier veel behoefte naar is en dat we er energie van krijgen.”

Donderdag 26 september is de volgende niet-awkward netwerkborrel van Qommunity in TSH Collab aan de Wibautstraat in Amsterdam. Er zijn nog maar een paar kaartjes verkrijgbaar! Voor €22,50 kun jij aanschuiven bij de inspirerende talks van Dennis Karpes (founder JustDiggit & Dance4Life) en Nadine Ridder (impactmaker) en kun je jouw netwerk uitbreiden onder het genot van een drankje en een dansje.

Kaartjes koop je hier. Meer informatie over Qommunity en de netwerkborrel vind je op de website en het Facebook-event.

Nog een interessant interview: Hoe Ellen Huizenga in twee jaar tijd de community Business Babes met 5.000 leden opbouwde

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Netwerken awkward? Niet op de netwerkborrels van Qommunity
Sluiten