Waarom het niet altijd een goed idee is om advies te vragen

Als je twijfelt is het soms fijn om advies te vragen. Zij hebben er misschien wel verstand van, staan er wat verder van af en waarschijnlijk vertrouw je ze ook. Maar het is het niet altijd de slimste zet om advies te vragen. Er zijn zelfs een paar goede redenen om het niet te doen.

Advies houdt je tegen

Natuurlijk hangt dit af van de persoon aan wie je advies vraagt, maar de kans is groot dat je eigenlijk wordt tegengehouden als je advies vraagt. Je kent het wel: ‘goh, zou je dat nou wel doen?’ Niemand weet precies waartoe jij in staat bent en niemand heeft jouw enthousiasme voor jouw idee. Vaak trap je door (goedbedoeld) advies op de rem.

Zelf ontdekken en zelf op je bek gaan

Als je echt succesvol wil zijn, zal je ook zelf op je bek moeten gaan. Advies vragen gaat vaak gepaard met onzekerheid. Je weet niet zeker of je de juiste keuze maakt. Weet dat de meest succesvolle ondernemers eerst keihard hebben gefaald. Bij het nemen van risico’s hoort nou eenmaal falen. Daar leer je van en daar wordt je beter van.

Deze succesvolle ondernemers hebben eerst keihard gefaald

Goede balans vinden

Natuurlijk hoef je niet voor de tweede keer het wiel uit te vinden en moet je dankbaar zijn voor de informatie die er al beschikbaar is. Het is fijn dat je bij like-minded mensen en experts kan aankloppen. Daarom is het voornamelijk belangrijk om bij de juiste mensen advies te vragen. Je moeder bedoelt het waarschijnlijk goed, maar zij heeft bijvoorbeeld geen kennis over jouw vakgebied.

Kijk ook uit wat bij jouw missie of idee past en wees niet bang om te vertrouwen op je eigen intuïtie. Je hoeft echt niet per se al het advies op te volgen wat je krijgt. Als je er geen goed gevoel bij hebt, moet jij je eigen keuzes maken. Versterk jezelf door de kennis van anderen, maar vertrouw ook in je eigen kunnen.

Meer lezen over persoonlijke groei

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom het niet altijd een goed idee is om advies te vragen
Sluiten