Niet aangenomen bij die baan? Dit kan de reden zijn

Tegen al je verwachtingen in krijg je plots een telefoontje of mailtje met de boodschap dat je niet bent aangenomen bij die baan waarvoor je hebt gesolliciteerd. De teleurstelling is maar moeilijk weg te stoppen. Want wat was in hemelsnaam de reden dat ze je niet hebben aangenomen?

In het verleden heb ik weleens gesolliciteerd voor banen waarbij ik het uiteindelijk niet ben geworden. Meestal kwam die teleurstelling hard aan, want in gedachten was ik mijn contract al aan het ondertekenen, was ik al beste vriendinnen met mijn toekomstige collega’s en ging ik al lunchen in dat leuke tentje vlakbij kantoor.

Niet aangenomen? Dit zijn mogelijke redenen

Natuurlijk kom je geen stap verder door te blijven hangen in gevoelens van teleurstelling. Je bereikt veel meer door te reflecteren over de redenen waarom je niet bent aangenomen voor de baan. We zetten ze op een rijtje.

1. Je hebt jezelf niet (genoeg) verkocht

Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar tijdens sollicitatiegesprekken mag je die eigenschap best wat aan de kant zetten. In professionele context is zelfvertrouwen namelijk de sleutel tot succes.

Jezelf verkopen is iets dat je door vaker te solliciteren vanzelf meer in de vingers krijgt. De kunst is vooral om jezelf zo te brengen dat jouw skills en talenten mooi naar voren komen, zonder dat het overdreven wordt.

Tip: Tuesday Talks: met deze sollicitatietip maak je meer kans op een baan

2. Je bent niet gekwalificeerd

Misschien heb je wel motivatie voor tien en misschien sluit jouw persoonlijkheid wel naadloos aan bij de cultuur van het bedrijf. Maar als je jobinhoudelijk niet het juiste profiel hebt, eindigt het verhaal meestal.

Is dit het geval? Dan heeft het geen enkele zin om het feit dat je niet aangenomen bent, persoonlijk op te vatten. Was dit nou net je droombaan? Gebruik dit dan als kans om te werken aan je skills en je ervaring zodat je in de toekomst gewoon wél het juiste profiel zal hebben!

3. Je hebt je CV en motivatiebrief niet afgestemd op de baan

Nope, je moet heus geen compléét andere motivatiebrief en CV maken iedere keer dat je solliciteert. Maar om op te vallen in de stapel sollicitaties is het wel cruciaal dat je je motivatie afstemt op de baan in kwestie.

Het gevaar van te algemeen en aan de oppervlakte te blijven, is dat je nooit zal opgemerkt worden. Vermeld in je motivatiebrief bijvoorbeeld alle redenen waarom je geschikt bent voor de baan en de organisatiecultuur in kwestie. Het helpt hierbij om te verwijzen naar elementen in de vacature.

Lees ook: Dit zet je in je motivatiebrief bij het solliciteren op je droombaan

4. Je salarisverwachtingen liggen te hoog

Salarisverwachtingen zijn altijd ietwat tricky. Zijn ze te laag? Dat kan de indruk wekken dat je jezelf niet hoog genoeg inschat voor de baan. Zijn ze te hoog? Dat kan betekenen dat je meteen afgewezen wordt.

De beste manier om je salarisvereisten te communiceren is door op voorhand uit te zoeken wat je marktwaarde is voor deze toekomstige baan. Hoeveel verdienen mensen in gelijkaardige banen met gelijkaardige ervaring gemiddeld? Baseer je op dit getal en stel voor jezelf een range op van bedragen. Op die manier blijf je flexibel en kan je jezelf indekken als de organisatie je minder kan bieden dan waar je hoopte.

Tip: Maak deze 3 fouten niet tijdens een salarisonderhandeling

5. De organisatie heeft de sollicitatie stopgezet

Yes, dat lees je goed. En dit is wat vaker gebeurt dan je zou denken. Vooral kleine, beginnende organisaties kunnen botsen vaak op budgettaire grenzen waardoor ze tijdens het sollicitatieproces moeten beslissen om tóch niemand aan te nemen.

En dat is natuurlijk nog de meest frustrerende reden, want er is letterlijk niets dat jij had kunnen doen om dit te vermijden. Toch is dat ook net waarom je de moed vooral niet mag laten hangen!

Met andere woorden: heel vaak moet je een jobafwijzing niet persoonlijk nemen. Beschouw het vooral als een kans om te groeien en om bij je volgende sollicitatie gewoon wél die baan weg te kapen! Wees ook niet bang om simpelweg naar de reden voor de afwijzing te vragen.

Meer over solliciteren?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Niet aangenomen bij die baan? Dit kan de reden zijn
Sluiten