Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Netwerken 22 jul 2019

Netwerken voor introverten: 7 tips om die borrel te overleven

Netwerken op een netwerkborrel is voor mij als introvert echt de grootste nachtmerrie. Vooraf vraag ik me af wat ik in hemelsnaam aan mensen moet vragen, hoe ik moet aanschuiven bij gesprekken en wat ik dan ga zeggen. Achteraf ben ik zo moe dat ik me aangereden voel door een trein.

Over de jaren (en netwerkborrels) heen, weet ik inmiddels wel waar mijn krachten liggen. Introverten hebben namelijk eigenschappen die juist onwijs goed uitkomen bij het netwerken. Deze tips slepen mij door zo’n borrel heen.

Luister meer, praat minder

Als we niet zo’n hekel aan netwerken zouden hebben, zouden wij introverten er enorm goed in zijn. Jij bent namelijk van nature goed in luisteren en mensen vinden het fijn om over zichzelf te praten. Dat is een krachtige realisatie, die je zenuwen weleens onder controle zouden kunnen houden.

Verschuif de focus dus naar je gesprekspartner en stel vragen!

Ga vroeg

Er is niets meer intimiderend dan een zaal binnenstappen die volgepakt staat met mensen die al groepjes hebben gevormd. Als je één van de eerste bent, vorm je logischerwijs een groep met de rest van de mensen die ook vroeg arriveren. Je zal zien dat de rest dan vanzelf gaat.

Verwacht niet te veel van jezelf

Veel mensen denken bij netwerkborrels zoveel mogelijk mensen te moeten spreken. Grote kans dat jij als introvert ook verwacht met minstens tien visitekaartjes in je zak weer naar huis toe te gaan. Met deze mindset kan je jezelf alleen maar teleurstellen. Laten we eerlijk zijn: als jij al op meerdere mensen bent afgestapt is dat een win voor jou.

Maar geloof me: dat jij misschien minder mensen spreekt dan een extravert persoon is echt geen probleem. Eerder het tegenovergestelde! Jij zal langer met mensen in gesprek zijn en daardoor diepgaandere gesprekken hebben gevoerd dan alleen het ‘Wat doe jij?’

Kortom: de contacten die je opdoet zijn veel waardevoller.

Lees ook: 15 goede openingszinnen voor zo’n ongemakkelijke netwerkborrel

Vertel jezelf de juiste dingen

Je mindset is enorm krachtig. De dingen die jij (je innerlijke criticus) tegen jezelf zegt hebben meer invloed dan je denkt. In het boek Originals onderzoekt hoogleraar Adam Grand het spreken voor een publiek. Wat bleek? De presentatie van mensen die zichzelf voor het spreken vertelden dat ze nerveus waren, was slechter dan die van mensen die zichzelf vertelden dat ze er zin in hadden.

Neem de tijd om op te laden

Ik hoef je vast niet te vertellen dat je tijd alleen nodig hebt om op te laden. Na, maar ook vóór zo’n energieslurpende netwerkborrel. Zorg ervoor dat je de dag ervoor ‘s avonds dingen doet die je batterij opladen. Wandelen, een avondje Netflixen of op tijd naar bed bijvoorbeeld.

Wees jezelf

Dit voelt misschien cliché, maar toch is het mijn allerbelangrijkste tip. Jezelf voordoen als iemand anders, of piekeren dat jij geen luide, extraverte persoonlijkheid hebt, zorgen er alleen maar voor dat jij jezelf tegenhoudt. Soms doet de samenleving of jouw innerlijke criticus je anders geloven, maar er is helemaal niets mis met wat stiller en bedachter zijn.

Focus je op de voordelen van je introverte persoonlijkheid. Want die zijn er genoeg!

Alternatieven voor de netwerkborrel

Als je echt doodongelukkig wordt van netwerkborrels, zijn er voor introverten gelukkig nog een hoop manieren om nieuwe contacten op te doen en te onderhouden. Want dat laatste vergeten mensen nogal eens als het op netwerken aankomt.

Zoek uit wat voor jou een fijne manier van netwerken is. Instagram, LinkedIn en Facebook-groepen zijn anno 2019 dé manier om te netwerken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook 1-op-1 een kopje koffie gaan drinken. Check hier vijf alternatieven voor die ongemakkelijke netwerkborrel.

Meer tips over netwerken (als introvert)

ForbesInc.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Netwerken voor introverten: 7 tips om die borrel te overleven
Sluiten