Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 10 apr 2019

Netwerk speelt belangrijke rol in carrièresucces bij Nederlanders

Als je kijkt naar de banen die je in het verleden hebt gehad, hoe heb je die dan bemachtigd? Grote kans dat je netwerk daar een rol in heeft gespeeld. 7 op de 10 werkende Nederlanders schrijft hun carrièresucces tot dusver dan ook toe aan twee personen of meer.

Dat blijkt uit een onderzoek dat LinkedIn heeft gedaan onder zo’n 2.000 Nederlandse vol- een deeltijd werknemers van 18 jaar en ouder. Dit zijn de personen aan wie zij de meeste credits toeschrijven:

  1. Eerste werkgever
  2. Vorige leidinggevende
  3. Collega in dezelfde functie
  4. Leraar
  5. Lijnmanager
  6. Huidige manager
  7. Baas
  8. Docent universiteit
  9. Mentor
  10. Inspirerende zakelijke ondernemer

1 op de 3 deelnemers geeft daarbij wel aan dat er niet speciaal één persoon is geweest die verantwoordelijk is geweest, maar twee of meer.

Lees ook: Waarom veel vrouwen in je netwerk hebben het beste is wat je voor je carrière kunt doen

Investeren in je bestaande netwerk

Uit dit onderzoek van LinkedIn blijkt maar weer hoe belangrijk het is om een goed netwerk te hebben. Ook laat het zien dat je netwerken echt niet alleen doet op netwerkborrels. Hoe belangrijk het uitbreiden ook mag zijn, het investeren in je bestaande netwerk is nog belangrijker. Je ziet in deze lijst voornamelijk kennissen uit het bestaande netwerk staan.

We weten wat ons te doen staat dus: meer koppen koffie drinken met ons bestaande netwerk. Is nog gezellig ook. Vind je het lastig om iemand zomaar te vragen voor een koffie? Zorg er in ieder geval voor dat je actief bent op LinkedIn. Heeft een oud-collega een nieuwe baan? Stuur hem of haar een berichtje om te vragen hoe het met ze gaat.

Lees ook: Hoe je moet blijven netwerken binnen je netwerk

Ook als je zelf een nieuwe baan zoekt, kun je je wenden tot je netwerk. Zo maakte Jamie Been bijvoorbeeld een video waarin ze zichzelf en haar kennis liet zien, en met behulp van haar netwerk werd die 40.000 keer bekeken. Ruim 120 bedrijven waren geïnteresseerd.

Nu zeggen we niet dat jouw video ook 40.000 keer bekeken wordt, maar het biedt in ieder geval hoop aan de mensen die ook zo’n jeuk krijgen van netwerken. 😉 Bovendien laat het goed de kracht van een sterk netwerk zien.

Meer over netwerken

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Netwerk speelt belangrijke rol in carrièresucces bij Nederlanders
Sluiten