Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mindset 3 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo zorg je ervoor dat je (negatieve) feedback niet als persoonlijke aanval ziet

Bij niets voel je je zo kwetsbaar als een 1-op-1-gesprek waarbij je negatieve feedback ontvangt. Je wil dan het liefst van al beginnen te blozen, door de grond zakken van schaamte en daar altijd blijven liggen. Toch is (negatieve) feedback heus niet zo erg als het lijkt.

Met deze tips zeggen we niet dat negatieve feedback léuk is om te krijgen. We zeggen alleen dat er manieren zijn om er beter mee om te gaan. Het is immers maar hoe je het bekijkt!

Zo ga je om met (negatieve) feedback

1. Beter dan géén feedback

Oké, je hebt misschien niet de meest positieve terugkoppeling ontvangen, maar weet je wat nog erger is? Helemaal geen feedback krijgen. Feedback krijgen wil namelijk zeggen dat mensen de moeite nemen om in je te investeren als persoon. Meestal betekent dit ook gewoon dat mensen geloven dat je kan groeien en je nog meer kan gaan ontwikkelen. En dat is iets moois!

Probeer met die bril ook naar je volgende beoordelingsmoment te kijken, ook al word je niet helemaal positief beoordeeld.

2. Neem de tijd om de feedback te verwerken

Feedback die je niet verwachtte kan hard aankomen. Je eerste reactie is dan misschien om meteen in de aanval te gaan en weerwoord te bieden. Toch is het beter om eerst een nachtje te slapen over wat er tegen je gezegd werd. Die tijd is nodig om de terugkoppeling vanuit een ander perspectief te bekijken. Misschien ben je het na een paar uur wél eens met wat er tegen je gezegd werd, of had je die tijd nodig om een redelijk weerwoord te bedenken.

Communiceer dit duidelijk aan je leidinggevende: “Bedankt voor de feedback. Is het oké voor jou als ik hier even op reflecteer en later op terugkom?”

3. Communiceer hoe je met feedback omgaat

Heb je al eerder feedback gekregen in het verleden, dan weet je waarschijnlijk wel hoe je hierop reageert. Verkies jij feedback in real life of via e-mail? Hoe vaak wil je feedback krijgen? Krijg jij een ultieme boost door een klein complimentje?

Communiceer dit duidelijk aan je leidinggevende aan de start van je carrière. Open en eerlijke communicatie is echt de sleutel tot goede resultaten.

4. Herkauw het verhaal niet opnieuw

Piekeren, herkauwen, of rumineren, wie herkent zichzelf hier niet in? Het is zó menselijk om negatieve feedback op repeat te blijven overdenken. We luchten ook vaak ons hart bij mensen die ons dierbaar zijn, maar dit soort mensen geven ons meestal het gevoel dat we gelijk hebben en dat we ons dus terecht slecht voelen.

Zo werkt dat echter niet! Praat met iemand die in staat is om de feedback rationeel te analyseren en die je dwingt tot nieuwe inzichten.

5. Verander je perspectief

We hebben het al eerder aangehaald, maar omgaan met feedback is echt een kwestie van je perspectief bijstellen. Of je feedback nu positief of negatief is, het is een kans om jezelf te beoordelen in je groeiproces.

Als iemand zo eerlijk is om je terechte terugkoppeling te geven, beschouw dit dan als het beste dat je deze week is overkomen. Ze geven je namelijk een suggestie om je werk beter uit te voeren en daar kan je alleen maar van leren.

Dus onthoud het maar voor eens en altijd: feedback staat gelijk aan mogelijkheden om te groeien.

Verder lezen over feedback krijgen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat je (negatieve) feedback niet als persoonlijke aanval ziet
Sluiten