Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel | LinkedIn Mindset 26 februari 2019

TED Talk: hoe bestrijd je negatieve emoties op maandagochtend?

Staat maandagochtend voor jou gelijk aan een hel? Je bent niet alleen. Het is typisch om op maandagochtend overvallen te worden door lichte angst. Maandagochtend betekent namelijk dat je moet presteren op het werk, je je kinderen op tijd op school moet krijgen en dat je het drukke ochtendverkeer moet trotseren. Geen wonder dat de negatieve gevoelens je achtervolgen!

Meester van je emoties

Maar wat als er een trucje bestond om deze negativiteit te overmeesteren? Zouden we onze negatieve emoties niet kunnen omzetten in positieve emoties?

Lisa Feldman Barrett is neurowetenschapster en specialiseert zich in emoties. In haar TED Talk legt ze uit hoe we de spiraal van negativiteit op maandag kunnen stoppen.

Op een erg toegankelijke manier legt ze uit hoe de wereld van emoties in elkaar zit. Haar boodschap is eenvoudig:

“We hebben meer controle over onze emoties dan we denken”

Veel mensen hebben misschien het idee dat emoties oncontroleerbaar zijn, maar het tegengestelde is waar. Het is namelijk compleet mogelijk om je emoties te manipuleren. Dit is gebleken uit tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek.

Fight the Monday stress

Neem nu onze typische maandagochtenden. We worden wakker met een gestrest gevoel en meteen gaan we ervan uit dat we ons gestrest moeten voelen omdat we een drukke dag voor de boeg hebben. Ons brein gist namelijk naar een verklaring voor ons gevoel, maar helaas beschikt het brein niet altijd over de juiste kennis.

Want wat als ons gestreste gevoel puur te verklaren valt door fysieke factoren? Misschien voelen we ons wel gestrest omdat we te weinig slaap hebben gehad of omdat we te weinig water dronken de vorige dag. Of misschien wel omdat we simpelweg honger hebben.

Wat je dus maar beter in je oren kan knopen als je volgende week maandag weer eens een slaaf lijkt te zijn van je ellendige ochtendstress, is het volgende:

  • Emoties lijken je misschien te overkomen, maar in feite ben jij de architect van je eigen ervaringen, en ook aan je emoties kan je zelf bouwen.
  • Vaak kan je je emotionele problemen herleiden naar fysieke problemen. Besef dat veel van je mindracing sensaties op te lossen zijn door goede lichaamszorg.
  • Besef dat je gedragingen vandaag invloed hebben op je emoties van morgen. Jij bent diegene die bepaalt hoe jouw brein betekenis zal geven aan bepaalde gebeurtenissen.
  • Daarmee zijn wij als enige in staat om onze eigen emoties te veranderen en om een flexibeler emotioneel leven op te bouwen.

Je kan dus leren om je emoties beter in de hand te houden en om een goede emotionele intelligentie op te bouwen. Onderzoek van Lisa Feldman toonde aan dat studenten die hierin getraind worden betere scores behalen op de universiteit. Voor een volledig overzicht van Lisa’s onderzoek raden we aan om de volledige TED Talk te bekijken. Een heel positieve boodschap!

Meer inspirerende TED Talks:

Reageer op artikel:
TED Talk: hoe bestrijd je negatieve emoties op maandagochtend?
Sluiten