Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mindset 9 aug 2019

Vaker nee zeggen: zo doe je dat (voor alle people pleasers)

Vroeger dacht ik altijd dat ik prima nee kon zeggen, alleen dingen deed waar ik zelf zin in had. Ik zag pas in dat dat niet zo was toen ik me op straat weer eens liet overhalen donateur te worden van een goed doel – en daarna begon ik ook de andere dingen te zien.

Dat ik nooit afspraken wil afzeggen omdat ik bang ben dat ik mensen kwets. Dat ik altijd ‘ja’ zeg als mensen vragen of ik hun opdracht even wil taalchecken, hoe veel of weinig tijd ik ook heb. En dat terwijl nee zeggen juist heel belangrijk is.

Moeite met nee zeggen

Onderzoek toont aan dat vooral vrouwen het moeilijk vinden nee te zeggen, schreven we al eerder. Dat heeft alles te maken met het feit dat vrouwen die voor zichzelf opkomen of boos zijn, minder serieus worden genomen en minder gewaardeerd. Vrouwen die vaker nee zeggen, werden in het onderzoek niet alleen minder sympathiek gevonden, maar krijgen zelfs ook minder vaak promotie.

Het belang van nee zeggen

Dat nee zeggen als vrouw in deze maatschappij nadelen heeft, is alleen ook weer nadelig voor onze mentale gezondheid. Want hoe meer tijd we besteden aan het helpen van en rekening houden met anderen, hoe minder we aan onszelf denken en hoe minder broodnodige me-time we onszelf gunnen.

Het voelt misschien alsof je kansen afslaat als je vaker nee zegt, maar dat is niet waar. Het grootste voordeel van nee zeggen is dat je de kans krijgt volmondig ‘ja’ te zeggen op de dingen die er echt toedoen, schreef WorkJuice’ Tessa wijs. Als je nee gaat zeggen tegen de dingen die je eigenlijk niet wil, heb je simpelweg meer energie voor de dingen waar je wel blij van wordt.

Vaker nee zeggen: hoe doe je dat?

Maar oké, dat is makkelijker gezegd dan gedaan – tijd voor wat praktische tips.

Denk na voordat je antwoordt

Het klinkt misschien heel logisch, eerst denken en dan doen. Maar als je zó gewend bent om maar meteen ja te zeggen als iemand om je hulp vraagt, is het denken waarschijnlijk toch een stap die je overslaat.

Wen jezelf daarom aan om niet meteen te antwoorden, maar altijd eerst even stil te staan bij of jij het echt wilt en of het je wat oplevert – en zo nee, of je het de moeite waard vindt om dan toch te helpen. Antwoorden op appjes kun je sowieso later doen, en als iemand iets face-to-face vraagt kun je antwoorden vaak ook nog wel even uitstellen door te zeggen dat je er even over na wilt denken.

Bepaal je grenzen vooraf

Om dat moment van nadenken zo gemakkelijk mogelijk te maken, is het slim om van tevoren al te bedenken in welke dingen je wel en juist geen tijd wilt steken. Als iemand iets vraagt en je een people pleaser bent, heb je immers snel de neiging om voor jezelf goed te praten waarom je toch instemt – terwijl je het al een stuk minder goed aan jezelf kunt verantwoorden als je grenzen duidelijk zijn. Op papier opschrijven werkt het beste!

Bedenk dat je niet altijd een reden hoeft te geven

We zijn heel erg gewend om te beargumenteren waarom we nee zeggen op iets. Meestal zeggen we dat we geen tijd hebben, of dat nu waar is of niet. Geen zin of energie hebben, maakt dat we ons lui of onbehulpzaam voelen.

Maar waarom zouden we onszelf altijd moeten verantwoorden? Natuurlijk verschilt het per situatie, en kun je dingen op werk bijvoorbeeld niet altijd afslaan als ze bij je takenpakket horen, maar vaak is nee ook gewoon nee. Punt.

En dat hoeft echt niet bot te klinken, als je in plaats van een reden misschien een bedankje of compliment noemt. ‘Helaas’ toevoegen doet ook al wonderen (maar ‘sorry‘ moet je vooral weer niet doen).

Ga voor een voorlopige nee

We vinden het vaak eng om een aanbod helemaal af te wijzen, maar vergeten dan dat een afwijzing niet voor altijd hoeft te zijn. Misschien kun je iemand deze maand even niet helpen met een freelance-klus omdat je het te druk hebt, maar als je het volgende maand wel leuk zou vinden, kun je dat prima zeggen. Van uitstel komt lang niet altijd afstel.

Verder lezen over slechte gewoontes

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vaker nee zeggen: zo doe je dat (voor alle people pleasers)
Sluiten