Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 28 mrt 2019

Nederlanders onverschilliger over loonkloof dan de rest van Europa

Mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen. Toch maken we ons in Nederland niet zo druk om die loonkloof, blijkt uit nieuw onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP.

Stel dat je erachter zou komen dat vrouwen bij het bedrijf waar je werkt minder betaald krijgen. Zou je dan op zoek gaan naar een nieuwe baan? In Europa zou bijna twee op de drie werknemers het overwegen. In Nederland zou maar de helft van de ondervraagden dat doen.

Volgens Martijn Brand, directeur van het ADP, komt dat omdat het in Nederland niet duidelijk is wat precies de verschillen zijn. “Mensen zijn zich niet altijd even bewust van de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen”, zegt hij tegen het AD.

Bestaat de loonkloof nog?

De loonkloof wordt vaak weggewuifd. Vrouwen zouden tegenwoordig echt wel even veel verdienen, en zo niet, dan zou dat komen doordat ze meer in deeltijd werken. Dat is simpelweg niet waar.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederlandse vrouwen in het bedrijfsleven twintig procent minder verdienen. Bij de overheid ligt dat lager, maar het is nog steeds tien procent. En goed, hier zijn factoren als deeltijd, leeftijd, werkervaring en opeldingsniveau niet in meegenomen.

Als deze factoren doorberekend worden, is er alsnog een onverklaarbaar verschil. In het bedrijfsleven verdienen vrouwen zeven procent minder, bij de overheid vijf. Zeven en vijf procent verschil, wat dus helemaal nergens op slaat.

Volgens het onderzoek van ADP maken Nederlanders hier zich minder druk om. In het onderzoek werden 10.500 Europese werknemers ondervraagd. 1400 daarvan waren Nederlanders.

Lees ook: Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen – dit is waarom

Openheid over salarissen

Ook vinden Nederlanders het vaak niet nodig dat er meer openheid komt over salarissen. Maar elf procent denkt dat dit belangrijk is. Twintig procent vindt het ‘misschien’ nodig.

Een groot verschil met het gemiddelde van Europa, waar 27 procent het nodig vindt om meer openheid te creëeren. In Spanje en Zwitserland bleken mensen dit juist belangrijker te vinden dan in de rest van Europa: 34 procent denkt daar dat er meer openheid moet komen over salarissen.

Gelijke salarissen tussen man en vrouw

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Nederlanders onverschilliger over loonkloof dan de rest van Europa
Sluiten