Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 24 nov 2019

Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag: is jouw wachtwoord te makkelijk?

Wees eens eerlijk: gebruik jij hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites? Komt je geboortedatum of de naam van je huisdier in je wachtwoord voor? En heb jij je wachtwoord nog nooit uit jezelf veranderd? Als jij op één of zelfs meerdere vragen stiekem ‘ja’ hebt geantwoord, is het tijd om vandaag – op Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag – je wachtwoord te veranderen.

Je bent zeker niet de enige die te makkelijke wachtwoorden gebruikt. Maar met een paar praktische tips van Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux bij Kingston EMEA, kun je heel makkelijk je online veiligheid enorm verbeteren.

Gebruik een wachtwoord dat anderen niet kunnen raden

Dat voelt misschien een beetje als een open deur, maar geloof ons: helaas is dat het niet. De meest gebruikte wachtwoorden in Nederland in 2019 zijn namelijk onder andere ‘123456’, ‘qwerty’ en ‘123456789’. Ook ‘wachtwoord’ en ‘welkom’ zijn populair. We’re not even kidding.

Veel mensen gebruiken ook de geboortedatum en de naam van een bekende, zoals hun partner, kind of huisdier. Met een beetje research zijn die wachtwoorden dus zo te raden.

“Voor een goed wachtwoord zul je creatiever moeten zijn. Denk aan een regel uit een van je favoriete liedjes, boeken of films”, tipt van der Zwaag. “Doe er voor de veiligheid nog iets bijzonders mee: bijvoorbeeld letters vervangen door cijfers. Lijkt een enorm gedoe, maar je bent binnen de kortste keren gewend aan je nieuwe, sterke wachtwoord.”

Gebruik een zin als wachtwoord

In de vorige tip las je al dat je het beste een regel kunt gebruiken als wachtwoord. “Hoe langer het wachtwoord, hoe minder gemakkelijk het te raden of te kraken is. Acht tekens is eigenlijk te weinig”, legt van der Zwaag uit. “Beter (en niet moeilijker) is het om een hele zin te gebruiken. Met hoofdletters, spaties, cijfers en speciale tekens. Zolang het voor jou maar te onthouden is en anderen er niet achter kunnen komen.”

Verander je wachtwoord minimaal eens in het half jaar

Wanneer heb jij je wachtwoord voor het laatst veranderd? Van der Zwaag tipt om dat minimaal eens in het half jaar te doen. “Als iemand je wachtwoord heeft gevonden, stuurt diegene meestal geen mailtje om jou dat te vertellen. Met andere woorden: vaak weet je het niet als je wachtwoord door een datalek op straat ligt of door een hacker is buitgemaakt. Het is dan ook slim om je wachtwoord(en) regelmatig te veranderen. Zo weet je zeker dat mensen die een oud wachtwoord van je hebben niet bij je internetbankieren of je Instagram-account kunnen komen.”

Gebruik een passwordmanager

Maak je je zorgen dat je al die wachtwoorden met hoofdletters en speciale tekens niet kan onthouden? Dan raadt van der Zwaag aan om een passwordmanager te gebruiken. Dit is een soort digitale kluis waarin al je wachtwoorden onthouden worden en waardoor jij maar één hoofdwachtwoord hoeft te onthouden.

“Zo’n programma kan ook zelf heel ingewikkelde wachtwoorden bedenken en bewaren. Het enige wat jij hoeft te onthouden, is één hoofdwachtwoord”, zegt van der Zwaag. “Het kost je in het begin even wat tijd, maar binnen de kortste keren heb je je veiligheid enorm vergroot. Heb je geen ervaring met dit soort programma’s, dan is LastPass, dat ook een gratis variant heeft, een goede tip. Andere goede passwordmanagers zijn 1Password of KeePass.”

Denk verder dan alleen je online accounts

Goed, op Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag heb je je wachtwoorden van je online accounts zoals social media, je mail en je bankaccounts vervangen. Nu ben je veilig, toch? “Ga eens na op welke plaatsen je verder nog persoonlijke gegevens hebt opgeslagen”, zegt van der Zwaag. “Heb je bijvoorbeeld een externe harde schijf met vakantiefoto’s? Of een USB-stick waar belangrijke documenten van je werk op staan? Als je actief aan de slag gaat om jouw persoonlijke data beter te beveiligen kun je het beter direct goed aanpakken!”

Als alternatief raadt hij aan om bijvoorbeeld al je data-opslagapparatuur te vervangen door een encrypted variant. Zo voorkom je dat er bij het verlies van een USB-stick, ook bedrijfs- of persoonlijke data letterlijk op straat komt te liggen. “Een sterk, persoonlijk wachtwoord voorkomt in dit geval namelijk dat iemand erbij kan.”

Nog meer fouten die je niet moet maken

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag: is jouw wachtwoord te makkelijk?
Sluiten