3 mythes die je niet moet geloven als je met een nieuwe baan begint

Het maakt niet uit waar je gaat werken, een nieuwe werkdag is altijd spannend. Met een nieuwe baan beginnen brengt dan ook vaak onzekerheid met zich mee. We gaan er vanuit dat er op de eerste werkdag al een heleboel verwachtingen van ons zijn. Maar in werkelijkheid is dit niet het geval. Dit zijn drie mythes die je niet moet geloven als je met een nieuwe baan begint.

Mythes die je niet moet geloven als je begint met een nieuwe baan

Uit sommige mythes kun je wel een kern van waarheid en advies halen, maar in principe kun je er van uitgaan dat deze mythes niet waar zijn.

Kom met grote ideeën

In je sollicitatiegesprek heb je misschien al een idee moeten pitchen aan je nieuwe werkgever. En die ideeën mag je uiteindelijk (waarschijnlijk) ook gaan uitwerken. Maar het idee dat je hebt bedacht is nog niet gevormd met het oog op de praktische toepassingen. En waarschijnlijk is je idee niet gebaseerd op het team of andere managementpunten.

Kijk in de eerste paar weken liever naar hoe je werkt, praat met je baas en vraag om feedback. Langzaam maar zeker kun jij dan aan je ideeën gaan werken. Dit hoeft echt niet al gelijk in de eerste week.

Probeer gelijk zoveel mogelijk mensen te ontmoeten

Ja, netwerken is belangrijk. Het is normaal dat je meteen nieuwe verbindingen wil leggen en wil begrijpen hoe je in het grotere geheel past. Maar vuur niet gelijk al je vragen af op één collega, vraag niet meteen iemand mee voor een kop koffie en voeg niet gelijk iedereen overenthousiast toe op LinkedIn. Maak je er niet druk om dat iedereen in het bedrijf gelijk moet weten wie je bent, dat komt echt vanzelf wel.

Ga naar zoveel mogelijk meetings

Over het algemeen heeft het niet heel veel nut om naar een vergadering te gaan waar je geen rol in speelt. Het maakt je agenda onnodig druk. Het is sowieso geen goed idee om vaak te verschijnen in een vergadering waar je geen actieve waarde toevoegt.

Een eerste werkdag is spannend, maar vooral heel erg leuk. Maak je er niet te druk om. Probeer vooral te leren en te genieten. Een nieuwe ervaring is leuk. Je vindt je plekje vanzelf wel.

Verder lezen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
3 mythes die je niet moet geloven als je met een nieuwe baan begint
Sluiten