Meerdere talenten én wensen: ben jij een multipotentialist?

‘En, wat ga jij later worden?’ Als kind werd je deze vraag ongetwijfeld gesteld. Of je nu prinses, piraat of ballerina wilde worden, elk antwoord volstond. Alleen… waarom mogen we maar één beroep antwoorden? Wat als we liever een combinatie van héél veel dingen willen doen? In zo’n geval ben je een multipotentialist.

Voor iedereen die wel eens een lichte crisis heeft gehad over zijn eigen carrièrepad: we’ve been there. Het is voor niemand makkelijk om een loopbaan uit te tekenen, maar de één weet wel net iets beter wat ‘ie wil dan de ander. Er zijn bijvoorbeeld mensen die het gevoel hebben dat ze opgezadeld zijn met zóveel interesses en wensen, dat het onmogelijk wordt om één specifieke richting in te slaan.

Het concept multipotentialist

Herken jij jezelf hierin? Dan ben je waarschijnlijk een multipotentialist. Dat zijn mensen met veel verschillende interesses en wensen. Het type persoon dat in de middelbare school in een rockbandje zat, bijles wiskunde gaf en tekenles volgde. Het type ondernemers wiens paraplu niet groot genoeg is om al hun projecten onder thuis te brengen of het type kind dat een lichte paniekaanval krijgt wanneer zijn ouders vragen wat hij later wil worden. Eeuhm… alles?

Maar is dat nou verkeerd? Moet je nu juist blij of ontevreden zijn met zo’n stempel?

De nadelen van een multipotentialist

Laten we beginnen bij het slechte nieuws. Onze maatschappij is namelijk niet voorzien op dit soort mensen, lezen we in Psychologie Magazine. Al van kinds af aan worden we aangemoedigd om voor één beroep te kiezen. Zelfs als we een algemeen bachelorprogramma volgen, wordt ons geadviseerd om ons te specialiseren, want daar wordt erg veel waarde aan gehecht.

Dat is jammer, want multipotentialisten voelen zich hierdoor vaak geremd in hun ontwikkeling. Het nadeel van zoveel willen en kunnen is dat je het gevoel hebt dat je in geen enkel veld écht kan uitblinken en dat je niet past bij het maatschappijplaatje dat je toejuicht om specialist te worden in één vak. Dat kan overslaan in twijfel: waarom dwaalt mijn interesse steeds af? Waarom heb ik niet meer doorzettingsvermogen? Ben ik wel normaal?

De voordelen van een multipotentialist

Het antwoord is: ja. Je bent absoluut normaal en je bent zelfs heel erg waardevol voor onze maatschappij. In haar TED Talk verdedigt Emilie Wapnick dat multipotentialisten over drie extreem waardevolle kwaliteiten beschikken die nodig zijn op de arbeidsmarkt.

Creatieve inzichten

Ten eerste is een multipotentialist in staat om ideeën op een creatieve manier met elkaar te verenigen. De kennis die ze hebben van één veld, passen ze moeiteloos toe in een ander interessegebied. Dat leidt tot creatieve inzichten die specialisten vaak niet hebben. In een maatschappij waar technologie de standaard is, zijn het vooral dit soort personen die écht het verschil kunnen maken in organisaties door hun inventieve denkmanieren.

Snel nieuwe dingen leren

Ten tweede is een multipotentialist geweldig snel in nieuwe dingen leren. Van nature zijn ze bereid om hun interesse te voeden, zodra ze geïnteresseerd zijn in iets. In zo’n geval gaan ze full on kennis vergaren en zichzelf trainen in een nieuwe discipline. Ze zijn minder bang om aan nieuwe dingen te beginnen en treden sneller uit hun comfort zone. Bovendien beginnen ze zelden van nul te leren, net omdat ze zoveel kennis hebben uit andere gebieden. Is dat niet exact het type werknemer dat jij in je organisatie zou willen?

Verschillende rollen aannemen

Tot slot kan een multipotentialist zich extreem goed aanpassen. Ze weten beter welke kant van zichzelf ze moeten laten zien in een bepaalde situatie. Is dat niet geweldig? Dit soort types kunnen verschillende rollen aannemen, afhankelijk van bepaalde situaties of klanten. De economische wereld verandert zo snel dat het enkel individuele talenten zijn die hier weerstand aan kunnen bieden, en dát zijn nu net de multipotentialisten!

Als maatschappij willen we misschien wel zo veel mogelijk specialisten creëren, maar de uitdagingen van deze wereld zijn complex en multidimensioneel. Net daarom is er meer dan ooit nood aan dit type mensen.

Dus geen nood: als jij ook iemand bent met meerdere wensen en talenten, weet dan dat de arbeidsmarkt nog zal gaan smeken om types zoals jij.

Meer lezen over persoonlijkheden?

Reageer op artikel:
Meerdere talenten én wensen: ben jij een multipotentialist?
Sluiten