Multi-level marketing (MLM): wat is het precies en ga je er rijk mee worden?

Je hebt het vast weleens voorbij zien komen op social media: de berichtjes van een oude klasgenoot die je make-up, oliën of een ander product probeert te verkopen. Misschien heb je wel eens een friend request gekregen van iemand die vertelde dat je bakken met geld kan verdienen, en dat gewoon vanuit je luie stoel thuis. Dan heb je te maken gehad met MLM (multi-level marketing).

Ga je echt rijk worden van MLM? Het korte antwoord: dat kan. Maar helaas moeten we ook zeggen: waarschijnlijk niet.

Wat is MLM?

Misschien zegt de afkorting MLM je niets, maar gaat er bij het woord ‘Tupperware party’ wel een belletje rinkelen. MLM (multi-level marketing) is een verkoopconstructie waarin een persoon producten aankoopt die hij of zij vervolgens aan zijn netwerk moet verkopen. Van ieder verkocht product krijgt de verkoper een percentage. Een simpele manier om je ‘eigen bedrijf’ te hebben, zou je zeggen.

Zonder veel kennis op te doen over het beginnen van een bedrijf, kun je jouw netwerk ‘mooie’ producten verkopen en daarmee een leuk zakcentje verdienen. Toch is het moeilijk om niet woorden als ‘fraude’ en ‘pyramid scheme‘ tegen te komen als je Googelt naar MLM en multi-level marketing.

Hoe zit het precies met dat MLM?

Bij het verkopen van jouw producten ligt het niet grote geld. Als verkoper wordt je aangemoedigd om anderen te werven om ook dezelfde producten te gaan verkopen. Verkoopt de persoon die jij hebt geworven een product? Dan krijg jij daar ook weer een percentage van. Zelfs als jouw rekruut mensen werft en die producten verkopen krijg jij een percentage. Als jij vier mensen werft, die ieder ook weer vier mensen werven, dan heb je dus zestien mensen in je team waaraan jij iets verdient.

Op het internet stikt het daarom van de MLM verkopers die verkondigen dat ze slapend rijk zijn geworden. Ze vertellen dat ze nu dure sierraden en mooie reizen kunnen maken. Makkelijk geld verdienen vanuit je luie stoel? Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk voor iedereen die niet happy is met z’n 9 tot 5 baan.

Maar ja, het gezegde: ‘als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook’ bestaat niet voor niks. Ja, je kunt geld verdienen met MLM. Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel producten je verkoopt (dus hoe hoge gunfactor jij hebt bij vrienden en familie) en hoeveel mensen jij werft. Geloof ons: slapend rijk worden zit er niet bij. Multi-level marketing is hard werken.

Lees ook: Vanuit het buitenland ondernemen: illusie of toch een droom?

Wat is het probleem met multi-level marketing?

Er is natuurlijk niets mis met hard werken om geld te verdienen. Het probleem met MLM is dat veel verkopers het niet op de juiste manier aanpakken. Dwingend en bijna agressief proberen ze hun producten of de droom van MLM te verkopen.

Zoals we eerder al vaststelden is die droom niet meer dan een droom. Alleen als je aan de top staat, kun je er rijk mee worden. En alsnog is het dan keihard werken. Veel MLM verkopers verdienen onder het minimumloon en hebben ernaast nog een nine to five.

Als je geen groot netwerk hebt, heb je die namelijk zo uitgespeeld. Bovendien moet je bij veel MLM-bedrijven zelf nieuwe bestellingen van het product plaatsen (en dus geld uitgeven), voor je de commissie krijgt van de personen die jij hebt geworven.

Op het eerste gezicht lijkt multi-level marketing dus misschien een makkelijke manier om geld te verdienen, in werkelijkheid ligt het een stuk ingewikkelder. Natuurlijk zijn er veel verschillende MLM bedrijven die allemaal anders werken. Denk je er toch aan om verkoper te worden? Lees je dan goed in en denk goed na of dit echt is wat je wil.

Multi-level marketing is geen synoniem voor online geld verdienen. Er zijn nog een hoop andere manieren om een online business te hebben of een passief inkomen te creëeren.

Meer lezen over een passief inkomen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Multi-level marketing (MLM): wat is het precies en ga je er rijk mee worden?
Sluiten