Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 31 okt 2019

Motormonteuse Lucy startte haar eigen bedrijf: “Eerst werd ik niet altijd geaccepteerd, nu is het mijn kracht”

In sommige branches (zogenaamde mannenwerelden) is het lastig voor vrouwen om hun beroepen uit te voeren. We spraken met de inspirerende Lucy van Ostade, motormonteuse, die niet alleen laat zien dat je altijd je droom moet waarmaken, maar ook dat je de regie in handen moet nemen als zich een situatie voordoet waarin je niet eerlijk behandeld wordt.

Ze werkte vroeger bij een motorzaak, waar niet iedereen het leuk vond dat ze een vrouw was. “Ik mocht bijvoorbeeld niet bij monteurs van mijn leeftijd staan, omdat ik een afleiding zou zijn. Ook mocht ik regelmatig de motor niet naar voren rijden, omdat de klanten niet mochten zien dat er een vrouw aan had gewerkt. Dat zouden ze niet leuk vinden.”

Eigen bedrijf

“Nu kun je daarover gaan klagen, maar je kunt zelf ook anders gaan nadenken. Accepteren en een andere weg vinden, die dan ook nog eens leuker blijkt te zijn”, zegt Lucy. Zelf startte ze daarom anderhalf jaar geleden haar eigen bedrijf. “Ik geef workshops motorfiets onderhoud aan mannen en vrouwen. Dat vind ik niet alleen heel leuk, ik wil ook laten zien dat vrouwen monteur kunnen zijn. Ik wil anderen inspireren en motiveren om ook voor hun droom te gaan.”

“Laat jezelf nooit tegenhouden door mensen die zeggen dat je iets niet kan, puur omdat je een ander geslacht hebt.”

In plaats van met de vinger naar anderen te wijzen, neemt ze zelf het heft in eigen handen. “Ze zeggen altijd: ‘Als je de wereld wil veranderen, begin dan bij jezelf. Daar geloof ik heel erg in”, legt ze uit. “Iedereen moet zijn eigen rol in het geheel kritisch bekijken. We hebben dan geen letterlijke ballen, maar we moeten ze wel tonen. Onze grenzen aangeven. We komen al van ver, maar datgene wat we hebben bereikt komt door vrouwen die uit het stramien zijn gestapt.”

Lucy van Ostade van Geratel aan het werk aan de motor
Bron: Paul haalt verhaal

Accepteren, veranderen of weggaan

Niet iedere vrouw werkt in een mannenwereld, maar we kunnen allemaal te maken krijgen met oneerlijke situaties. “Accepteer het bijvoorbeeld niet als je minder salaris verdiend dan een mannelijke collega”, zegt Lucy. “Anders houd je het zelf in stand. Er is een quote die me altijd inspireert: ‘Als je een situatie niet oké vindt, is het enige wat je kan doen de situatie accepteren, veranderen of weggaan. All else is madness.’ Met klagen bereik je niets, je moet zelf je situatie veranderen.”

Lucy heeft haar situatie veranderd in iets positiefs: “Eerst werd ik als vrouwelijke monteur niet altijd geaccepteerd, nu word ik juist gezien omdat ik anders ben. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die ervoor kiezen niet te komen, maar daar heb ik geen last van. Die zie ik niet.”

Nu komen er tijdens haar workshops alleen positieve mensen die iets willen leren. “Het maakt ze niets uit of dat door een man of vrouw wordt gedaan”, zegt ze. “Iedere keer zijn mensen weer heel dankbaar na afloop van een workshop. Ik zal niet rijk worden, maar daar gaat het voor mij ook helemaal niet om. Ik wil gewoon mijn boterham kunnen betalen en blij zijn met wat ik doe. Dat is alles waard: ik ben nu gelukkig.”

Meer weten over Lucy’s bedrijf Geratel? Op haar website vind je meer informatie over haar workshops en de data waarop ze worden gegeven.

Meer inspirerende interviews

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Motormonteuse Lucy startte haar eigen bedrijf: “Eerst werd ik niet altijd geaccepteerd, nu is het mijn kracht”
Sluiten