Redactie
Redactie Werkplekken 14 december 2018

Hoe richt je je mobiele werkplek efficiënt in als je flexwerkt?

Na het zoveelste oersaaie verhaal van collega Annie over haar kleinkinderen weet je het zeker: je begint voor jezelf. Geen baas die je vertelt wat je moet doen, geen inspiratieloos uitzicht meer vanuit het industrieterrein en al helemaal geen neus-in-andermans-oksel-ochtendspitservaringen meer. Je bepaalt zelf wel waar en wanneer je werkt. En als je daar de hele dag ‘Independent women’ bij wilt zingen, dan doe je dat.

Als je net begint, komt er natuurlijk wel het een en ander op je af. Een eigen kantoor is voorlopig nog een utopie, maar aan de keukentafel is het eigenlijk ook prima toeven. Kat op schoot, Spotify aan, niks meer aan doen. Wanneer je afspraken hebt, dan is de koffiebar om de hoek je meetingspot. Of je nou thuis werkt of op een improvisatieplek, je mobiele werkplek moet wel een beetje bijdragen aan je productieve workflow. Om je op weg te helpen geeft Targus je vijf tips om je werkplek een beetje efficiënt én veilig in te richten.

Anti-gluurbuur

Ken je dat? Heb je eindelijk een zitplek bemachtigd in de trein, en kun je dus lekker doortikken op je laptop, zit je buurman ongegeneerd mee te lezen. De knusse treinbankjes zijn natuurlijk ook heel uitnodigend voor duo-activiteiten, maar dat is niet altijd wenselijk. Privacyscreens to the rescue! Met zo’n screen kun je alleen als je recht voor je scherm zit zien wat er op je laptop gebeurt, maar je buur ziet niks. Bovendien wordt zo ook lichtinval beperkt en is je scherm extra beschermd. Hij mag overigens ook gebruikt worden om ongegeneerd kattenfilmpjes en je ex zijn Insta-feed te bekijken.

Take a chill mat

Een laptop is niet de beste keus om de hele dag op te werken, zowel onderweg als aan een bureau, want: te laag en slecht voor je houding. Tikken met je laptop op schoot gaat meestal een tijdje goed, maar dan krijg je ofwel armkramp, ofwel een oververhitte schoot. Allebei niet heel wenselijk. Er zijn laptopondersteuners verkrijgbaar die niet alleen zorgen dat je scherm wordt verhoogd tot ooghoogte (ergonomisch: check), maar ook ingebouwde airco’s hebben. Zo’n zogeheten chill mat houdt je laptop – en dus je schoot, en dus je hoofd – koel. Zo kun je heel chill een middag doorwerken.

Slot en grendel

Hoewel we elkaar in een ideale wereld blind kunnen vertrouwen, laat je je laptop toch nog steeds liever niet onbeheerd achter in een openbare ruimte. Maar je moet toch af en toe naar het toilet of nieuwe koffie bestellen (en cheesecake, altijd cheesecake). Wist je dat er speciale sloten voor laptops zijn? Bijna elke laptop heeft wel een speciale aansluiting voor zo’n slot. De kabel wordt vergrendeld met ofwel een sleutel, ofwel een cijfercode. Maak hem vast aan je tafel, stoel of barman, en je kostbare ideeën zijn veilig.

What’s up dock?

Grote kans dat jij net als iedereen constant loopt te multitasken op een dag. Waarom zou je laptop dat dan niet doen? Helaas heeft elke computer zijn beperkingen, maar ook daar zijn weer oplossingen voor. Sluit een docking station aan en er gaat een wereld voor je open: je hoeveelheid usb-aansluitingen wordt verveelvoudigd en je kunt opladen, printen, geheugen verdubbelen en camera’s, beeldschermen, muizen en toetsenborden aansluiten dat het je een lieve lust is. Nu alleen nog een groter bureau kopen. 

Doe het in stijl

Leuk, je freelance-bestaan. Maar je moet natuurlijk wel vaak op pad, en dan het liefst met niet alleen je laptop, maar ook al je essentiële accessoires. Nu kun je natuurlijk een degelijke en – laten we eerlijk zijn – vaak lelijke laptoptas meesjouwen, maar dat kan ook anders. De vraag naar mooie tassen lijkt steeds beter te worden beantwoord; er zijn meerdere tassen op de markt die prima rechtstreeks van kantoor naar de vrijmibo kunnen worden meegenomen. Zo heeft Targus bijvoorbeeld de Newport-lijn geïntroduceerd.

Ook interessant: 8 stijlvolle rugzakken waar je laptop toch in past

Reageer op artikel:
Hoe richt je je mobiele werkplek efficiënt in als je flexwerkt?
Sluiten