Waarom leidinggevenden vaker mislukkingen moeten toejuichen

Mislukkingen toejuichen: het klinkt op het eerste gezicht nogal vreemd. Toch is dat preciés het advies dat wij aan leidinggevenden willen geven. Want fouten maken op het werk is minstens even belangrijk als successen behalen.

Heb jij weleens een gigantische professionele flater begaan op het werk? Grote kans dat je je daar niet bepaald lekker bij voelde. Toch hoeft dat helemaal niet zo’n probleem te zijn, want mislukkingen op het werk kunnen juist extreem waardevol zijn.

5 redenen waarom mislukkingen waardevol zijn

Aan alle managers out there: misschien moet je professionele mislukkingen en fouten op de werkvloer eens wat minder vaak bestraffen. Deze argumenten bewijzen namelijk waarom fouten maken een cruciaal onderdeel van elke bedrijfscultuur zou moeten zijn!

1. Je brein ontwikkelt zich door mislukkingen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ons brein – na het maken van een fout –  informatie over deze ervaring opslaat in de vorm van nieuwe neurale verbindingen. Die nieuwe hersenverbindingen gebruiken we om in de toekomst te voorkomen dat we diezelfde fout begaan.

Door fouten te maken, ontwikkelt je brein zich en groeit het aan maturiteit. Kortom: fouten maken je slimmer.

2. Mislukkingen geven je richting

Veel mensen wikken en wegen over al hun beslissingen. Dat is niet per se slecht, maar het kost wel heel veel tijd. En wie zegt dat je na het doorhakken van een bepaalde knoop wel zeker weet of het de juiste beslissing was?

Wie een foute beslissing neemt, weet daarentegen honderd procent zeker welke richting hij al zeker niét wil opgaan. Kortom: fouten maken zorgt ervoor dat je beter weet wat je wel en niet wil.

3. Mislukkingen maken je sterker

Het leven is gemakkelijk wanneer alles foutloos verloopt. Maar succes is niet alles. Want hoewel je waarschijnlijk enorm baalt wanneer je net een fout hebt gemaakt, de kans is groot dat je je achteraf mentaal veel sterker zal voelen.

Want wat is er mooier dan te beseffen dat je – ondanks je fouten uit het verleden – toch je leven weer hebt opgepakt en succesvol bent? Kortom: fouten maken je zelfzekerder in de toekomst toe én ze laten je groeien.

4. Fouten nemen angsten weg

De angst om fouten te maken: wie herkent zich hier niet in? Helaas is het deze angst die maakt dat we minder snel verschillende opties durven verkennen en minder uit onze comfort zone durven treden.

Zodra je gewend bent aan het idee van fouten maken, ben je veel minder bang om risico’s te nemen in de toekomst. En door risico’s te durven nemen, heb je meer kans op succes. Kortom: fouten maken hoort bij de weg naar succes.

5. Mislukkingen zijn essentieel voor creativiteit

In de Volkskrant lezen we dat creativiteit de belangrijkste competentie is voor werknemers in 2020. Elk bedrijf wil namelijk innoveren, en daarvoor zijn creatieve ideeën van werknemers broodnodig.

En om out-of-the-box-gedachten bij werknemers te stimuleren, mogen werknemers niet angstig zijn om fouten te maken. Of om het met Einsteins woorden te zeggen: “Iemand die nooit fouten maakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd”. Kortom: fouten maken wakkert creativiteit, de belangrijkste skill van deze tijd, aan.

Dus voor iedereen die vandaag serieus tegen de lamp is gelopen: het is niet erg.

Meer over werknemers

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom leidinggevenden vaker mislukkingen moeten toejuichen
Sluiten