Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mindset 9 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Het verschil in mindset tussen succesvolle en minder succesvolle mensen

Als je je mindset maar in de goede richting krijgt, dan kan je een hoop (positieve) verandering in je leven teweegbrengen. Zo simpel kan het zijn. Het verschil tussen succesvolle en minder succesvolle mensen zit hem dus meestal niet in talent, kansen of financiële steun, maar in de mindset waarmee deze mensen in het leven staan.

En dat is een behoorlijk optimistische boodschap, want het goede nieuws is dat ook jíj je mindset op een positieve manier kan veranderen.

Mindset explained

In het Engels wordt een mindset van iemand met succes benoemd met de term growth mindset. Een growth mindset is kenmerkend voor bijvoorbeeld mensen met een eigen onderneming maar ook voor topsporters en topmuzikanten.

Journalist Kevin Kruse heeft 200 van dit soort succesvolle toppresteerders geïnterviewd met vragen over hun mindset. Uit zijn analyse blijkt dat er een aantal zaken zijn die bij alle geïnterviewden naar voren kwamen. Laat je inspireren.

Zo creëer je een growth mindset voor meer succes

Volgende aspecten zijn kenmerkend voor mensen met een growth mindset. Wil je succesvol zijn, dan kan je dus met deze punten het verschil maken ten opzichte van minder succesvolle mensen.

1. Omarm uitdagingen

Nope, uitdagingen zijn geen reden tot angst of paniek. Wie een growth mindset wil creëren, pakt uitdagingen met beide handen aan, vaak zijn dit immers geweldige groeikansen.

2. Leer van feedback en kritiek

Kritiek kan hard aankomen, zeker als je het niet zag aankomen. Maar als je een growth mindset wil creëren, zorg dan dat je kritiek (of feedback) vooral ziet als een kans om eruit te leren. Van complimenten alleen ga je immers niet veel beter worden.

3. Geef nooit op

Sommige mensen laten bij de minste tegenslag het hoofd hangen, maar als je succes wil behalen zal je toch echt wel wat meer doorzettingsvermogen moeten hebben.

4. Zoek inspiratie bij anderen

Soms is het verleidelijk om met afgunst te kijken naar hoe anderen meer succes hebben dan jij. Maar laat dat je vooral niet ontmoedigen en gebruik dit soort voorbeelden als inspiratiebron. Als zij dat kunnen, kun jij dat ook – dát is wat succesvolle mensen denken.

5. Leer van je fouten

Als het leven een sprookje zou zijn, dan zou niemand ooit fouten maken en dan zou iedereen succesvol zijn. Maar het leven is geen sprookje, en daarom kan je maar beter accepteren dat ook jij fouten zal maken. Mensen met de juiste mindset vinden dat niet erg, zij snappen immers dat ze uit hun fouten belangrijke lessen leren.

6. Focus op het groeiproces

Wie succesvol wil zijn, denkt vaak maar aan één ding: het eindresultaat. Toch is het net zo boeiend om te genieten van het proces daar naartoe. Mensen met een growth mindset begrijpen dat en zien succes niet als een eindpunt, maar ook als de weg daar naartoe.

Kortom: met een paar negatieve gedachten omvormen, kom je al een heel eind. En onthoud altijd: iedereen moet ergens beginnen.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Het verschil in mindset tussen succesvolle en minder succesvolle mensen
Sluiten