Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 31 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

De dingen die je tegen jezelf en anderen zegt hebben meer invloed op je (prestaties) dan je denkt

We schreven er al eerder over: je mindset is ontzettend krachtig en heeft meer invloed op je prestaties dan je denkt. Dat is de reden dat veel topatleten een mental coach hebben. De dingen die je tegen jezelf én anderen zegt, hebben een onwijze invloed op de uiteindelijke uitkomst.

Begin bijvoorbeeld eens deze drie dingen om te draaien in je hoofd.

Het verschil tussen ‘moeten’ en ‘mogen’

“Ik moet die presentatie doen” vs. “Ik mag die presentatie doen”.

Hoevaak hoor je jouw collega’s zeggen dat ze iets ‘moeten’ doen? Stel je nou voor dat ze zouden zeggen dat ze iets ‘mogen’ doen? Het zorgt ervoor dat hun taken niet meer als klusjes, maar als kansen worden geframed.

Ja, die presentatie doen vergt een hoop voorbereidingswerk en misschien ook wat zenuwen. Maar ergens is het ook weer heel vet toch? Door jouw taal richting jezelf en anderen te veranderen, gaat jouw taak minder als een last voelen en wordt je dankbaarder voor de kansen die je krijgt.

Het verschil tussen ‘ik zou dat moeten doen’ en ‘ik ga dat doen’

“Ik zou om een promotie moeten vragen” vs. “Ik ga om een promotie vragen”.

Als je zegt dat je ‘dat zou moeten doen’, klinkt het alsof het nooit gaat gebeuren. “Ik zou een boek moeten schrijven”, klinkt alsof je van tevoren al de handdoek in de ring hebt gegooid en zelf al hebt bedacht dat je het nooit gaat doen. Toch?

Door al tegen jezelf en anderen te zeggen dat je het gaat doen, creëer je een soort urgentie. Je haalt het van de ooit/misschien stapel en legt het bij ‘binnenkort’. Wil je zelfs nog een stapje verder? Bedenk dan wat voor gevoel je wil hebben bij de actie.

Jouw taal heeft meer invloed op je dan je denkt. Ga je je baas om een promotie vragen? Zeg dan: “Ik ben blij dat ik dit gesprek met mijn baas ga voeren”. Je opent namelijk de deur voor een promotie, die je zonder deze actie sowieso niet had gekregen.

Het verschil tussen ‘uitdaging’ en ‘kans’

“Het werk voor deze nieuwe klant of opdrachtgever is een uitdaging, ik heb het nog nooit op deze manier gedaan” vs. “Het werk voor deze nieuwe klant of opdrachtgever is een kans om te groeien, ik heb het nog nooit op deze manier gedaan”.

Sommige situaties lijken op het eerste gezicht eng, spannend of zelfs negatief. Bijvoorbeeld als een collega weggaat die zijn of haar werk heel goed deed. Je kunt het zien als een uitdaging om iemand te vinden die net zo goed is, maar het kan ook een kans zijn voor nieuwe frisse ideeën.

Hoe vaker je bovenstaande woorden en zinnen bewust in je hoofd om gaat draaien, hoe sterker je erin zal gaan geloven. Elke keer als het woord ‘eng’ in je hoofd oppopt, bedenk dan dat je het eng vindt, omdat het een kans voor je is. Geloof ons: dat heeft echt een positief effect op de uitkomst.

Change your mindset

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
De dingen die je tegen jezelf en anderen zegt hebben meer invloed op je (prestaties) dan je denkt
Sluiten