Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Geld 31 aug 2019

Minder werken, maar wel genoeg verdienen: zo doe je dat

Ja, je zou wel meer boeken willen lezen – als je meer vrije tijd had. Dan zou je ook vaker willen afspreken met die ene vriendin, en misschien weer een keer het sporten oppakken. Maar ja, we zijn druk en we hebben stress. Het moge duidelijk zijn: onze werk-privébalans is behoorlijk verstoord. Hij zou al een stuk beter worden als we meer vrije tijd hadden, maar dan moeten we wel minder werken.

Minder werken klinkt voor veel mensen als een onmogelijke opgave: dan verdien je immers toch ook minder? Maar je kunt het ook anders bekijken. Als je meer wilt verdienen, moet je niet meer werken, alleen slimmer.

Minder werken is dus best mogelijk als je genoeg verdient in de tijd die je wél aan de slag bent. Zo doe je dat!

Minder werken: stel een helder doel

Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoeveel je in een ideale situatie zou werken, en hoeveel je dan zou verdienen. Alleen ‘minder werken’ is niet concreet genoeg; dan denk je waarschijnlijk al snel dat ‘dit klusje er ook nog wel even bij kan’. Als je een grens stelt aan het aantal uur dat je wilt werken, is die kans al veel kleiner.

Zorg voor een passief inkomen

Als je meer wilt verdienen zonder meer te gaan werken, is het een goed plan om te kijken naar de mogelijkheden van een passief inkomen – dan komt er geld binnen zonder dat je daar actief iets voor doet.

Geld verdienen gaat bijvoorbeeld vrij gemakkelijk als je je huis verhuurt als je er niet bent, of als je online foto’s verkoopt die je toch al hebt gemaakt. Ook affiliate links op je website (als je die hebt) zorgen voor een passief inkomen. Als je iets groter denkt, zou je bijvoorbeeld kunnen investeren in vastgoed of in een bedrijf.

Lees ook: 9 manieren om een passief inkomen te genereren

Vraag meer geld voor je werk

Hetzelfde verdienen in minder tijd is alleen mogelijk als je per uur meer gaat verdienen – dat is logisch. Dat kan door een passief inkomen te creëren, maar ook door simpelweg meer inkomen te halen uit het werk dat je al doet.

Verhoog je tarief dus eens als je zzp’er bent. Het succes daarvan is natuurlijk afhankelijk van je klanten, maar de meeste zzp’ers vragen nu minder dan ze waard zijn. Je kunt altijd nog afscheid nemen van klanten als ze je niet meer willen betalen.

Werk je in loondienst? Ga dan in onderhandeling over een salarisverhoging. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Zoek alternatieven voor het uurloon

Als je met een uurloon werkt, is de enige optie om meer geld te krijgen om dat uurloon te verhogen. Maar wie zegt dat je altijd per uur betaald moet krijgen? Als je bijvoorbeeld op projectbasis betaald krijgt, is het ineens veel nuttiger om minder te werken, maar wel productiever. Dan krijg je hetzelfde betaald, maar heb je tóch meer vrije tijd.

Besteed taken uit

Zeg eens eerlijk: doe jij meer dingen dan je eigenlijk zou moeten doen? Voor sommige mensen is het onvoorstelbaar om alles zelf te willen doen, maar controlfreaks hebben een stuk meer moeite met uitbesteden.

Stel nou dat die ander het niet doet zoals je in gedachten had en je het dan alsnog zelf moet doen? Of dat je het niet verbetert en mensen jou daar slechter om gaan beoordelen?

Lees ook: Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme

Dat zijn allemaal vragen die door ons hoofd schieten, maar plottwist: als je minder wil werken, is het toch echt een logische stap om een deel van de dingen die je doet over te dragen aan andere mensen. Op die manier kun je je zelf bezighouden met de dingen die het minst tijd kosten, maar het meest opleveren.

Minder werken door meer productiviteit

Als je minder wilt werken, is het sowieso handig als je meer doet in de uren die je nog wel over hebt – zelfs als je al een deel van je taken hebt uitbesteed. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is in ieder geval belangrijk om je prioriteiten op orde te hebben en afleiding zo veel mogelijk te elimineren.

Voor dat laatste kun je bijvoorbeeld overwegen heel vroeg te beginnen met werken, zodat je er al een paar uur op hebt zitten als mensen je eenmaal gaan mailen.

Meer lezen:

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Minder werken, maar wel genoeg verdienen: zo doe je dat
Sluiten