Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 17 okt 2018

Waarom we allemaal 15 uur per week zouden moeten werken

Minder fouten, de CO-2 uitstoot met de helft verminderen en gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Klinkt als een goede deal toch? Volgens historicus en auteur Rutger Bregman zijn de wereldwijde problemen die we nu hebben heel makkelijk op te lossen: met meer vrije tijd. Of nou ja, met minder werken. Misschien zelfs maar 15 uur per week.

Dat is nu wel anders. Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stress gerelateerde lichamelijke klachten. Het aantal burn-outs stijgt snel. Natuurlijk komt dat ook door zaken als de gezondheid, maar werk is ook een grote factor.

Zes uur per dag productief

Waarom werken we zo veel? Veel werken is namelijk geen synoniem van productiviteit. In de jaren 80 droegen Apple-medewerkers t-shirts met teksten als: “Working 90 hours a week and loving it”. Productiviteitsexperts berekenden later dat als ze gewoon de helft van de uren hadden gewerkt, de revolutionaire Macintosh computer een jaar eerder had bestaan. Je hebt vast wel gehoord dat we gemiddeld niet langer dan zes uur per dag productief zijn. Ook hebben talloze onderzoeken aangetoond dat mensen die minder werken, meer tevreden zijn met hun leven.

Beter voor het milieu

Maar minder werken is niet alleen goed voor onszelf en onze productiviteit, betoogt Rutger Bregman. Als wereldwijd iedereen minder zou gaan werken, zouden we de CO-2 uitstoot van deze eeuw met de helft kunnen verminderen. Landen met een kortere werkweek hebben een kleinere ecologische voetafdruk. Minder werken is dus ook beter voor de aarde.

minder werken, 15 uur, per week, oplossing

Minder werken = minder fouten

Bovendien, beargumenteert de historicus, is het zo dat we door minder te werken minder fouten maken. Zo lijken vermoeide chirurgen vatbaarder voor vergissingen en soldaten die te weinig slapen, blijken vaker hun doelen te missen. Van Tsjernobyl tot de Space Shuttle Challenger, overbelaste managers blijken vaak een rol te spelen bij rampen. Volgens hem is het geen toeval dat de financiële sector veel overwerkt en dat de grootste ramp van het laatste decennium de financiële crisis is.

Minder werkeloosheid

Minder werken zou daarnaast de werkeloosheid kunnen verminderen. Als iedereen de helft van zijn uren zou werken, zijn die uren over voor iemand die nu geen werk heeft.

Gelijkheid mannen en vrouwen

Vaders die minder gaan werken, geven ruimte aan moeders om ook te gaan werken. Minder werken kan dus ook de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen verminderen. Ja, we leven in 2018. Maar toch is de vrouw nog steeds de primaire verzorger van de kinderen. Een papadag komt bijvoorbeeld steeds vaker voor, maar onthoud wel dat een ‘mamadag’ nog steeds een bizarre term is.

Zie jij minder werken ook wel zitten? Helaas kunnen we niet zomaar beslissen om minder te gaan werken – zonder daar money wise op in te leveren dan. Op dit moment is het voor werkgevers goedkoper om één persoon te laten overwerken, dan om twee mensen aan te nemen. Veel arbeidskosten worden per individu betaald en niet per uur.

Genieten van het zomerweer terwijl je werkt. ?

Geplaatst door WorkJuice op Maandag 10 augustus 2020

Volgens de historicus moet de verandering komen van de politiek. Tot die komt (als die ooit komt) zullen we er zelf voor moeten zorgen dat we niet te veel werken.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom we allemaal 15 uur per week zouden moeten werken
Sluiten