Tessa Ham
Tessa Ham Geld 26 mrt 2020

Minder inkomen door de crisis? 5 bespaartips van het Nibud

Misschien ben je zzp’er en zijn veel van je klussen afgezegd. Of je werkt bij een bedrijf dat in zwaar weer verkeert. Hoe dan ook: jouw inkomen heeft te verduren tijdens deze crisis en je vaste lasten blijven wel hetzelfde. Het Nibud springt bij en helpt je besparen.

Vijf tips om te besparen van het Nibud

Er is een speciale geldkrant-special uitgebracht. Voor mensen met geldzorgen in deze lastige periode komt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) met tips om te besparen.

1. Doe een ‘deep dive’ in je inkomsten en uitgaven

Niet echt de meest leuke bezigheid, maar wel nodig. Zeker als je normaal gesproken niet eens je bankrekening durft te checken aan het einde van de maand. Het is tijd om eens een deep dive te doen in je bankrekening. Wat komt er precies binnen en wat gaat er uit?

En maak je geen zorgen: daarvoor hoef je niet aan de slag met ingewikkelde Excel-sheets. Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies is een handige én makkelijke tool waar je jouw uitgaven en inkomsten invoert. Je ziet direct hoe je het doet ten opzichte van vergelijkbare huishoudens. Bovendien krijg je vervolgens tips voor de categorieën waar jij het meest geld aan uitgeeft.

Check ook: Deze apps helpen je financiën op orde te houden

2. Bekijk je abonnementen kritisch

Ongemerkt kunnen de kosten van abonnementen flink oplopen. Waarschijnlijk heb je er zelfs meer dan je denkt. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat huishoudens vaak ongemerkt tien tot vijftien (!) abonnementen hebben. Gebruik je echt al die abonnementen nog of kun je hierop besparen?

Misschien kijk je nooit meer naar traditionele televisie, omdat je altijd Netflix en Disney+ streamt. Of misschien kom je erachter dat je nu net zo goed thuis kunt trainen als in de sportschool.

3. Denk 24 uur na over je aankopen

Je zit veel thuis, webshops strooien met flinke kortingen en je kan wel dat shotje dopamine gebruiken dat vrijkomt in je hersenen als je een impulsaankoop doet. Kortom: de verleiding om online nieuwe schoenen of een gadget te kopen is groot. En dat is natuurlijk niet lekker voor de portemonnee.

Stel dat een paar Vans zijn afgeprijsd van 90 euro naar 59 euro. Je brein denkt dan: die koop ik, dan kan ik veel besparen. Maar heb je echt 31 euro ‘verdiend’ of toch 59 euro uitgegeven die je anders op je bankrekening had gehad? Om impulsaankopen te voorkomen is het slim om eerst 24 uur na te denken over je aankopen.

4. Stress verlagen

Gek genoeg kan financiële stress er juist voor zorgen dat je meer uitgeeft. Je bent dan bijvoorbeeld gevoeliger voor impulsaankopen. Als jij je zorgen maakt over geld is het dus noodzaak om die stress te verlagen. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Een gedragsdeskundige legt in de Geldkrant-special van het Nibud uit dat erover praten een goede manier is om je zorgen te verminderen. Als je echt in de financiële problemen zit, kun je aankloppen bij een vrijwilligersorganisatie die meekijkt met je financiën. Maar al over geld praten met je partner, een vriend(in) of je ouders doet al veel.

5. Bespaar op je boodschappen

Er zijn verschillende manieren om op je boodschappen te besparen. Mest je keukenkastjes uit en kijk wat voor lekkere creaties je daar nog mee kunt maken. Doe geen boodschappen met een lege maag, want dan koop je meer eten. Aanbiedingen kunnen flink wat geld opleveren, maar dat zijn wel vaak A-merken. Koop ze alleen als je ze echt nodig hebt.

Bovendien is het verleidelijk om elke dag even naar de supermarkt te gaan, nu dat zo ongeveer het enige mogelijke uitje is. Maar van te voren een boodschappenlijst maken en boodschappen voor meerdere dagen in huis halen bespaart tijd en geld. Daarbij benadrukken we met klem dat hamsteren uit den boze is.

Benieuwd naar de hele online Geldkrant-special: Minder inkomen? Je vindt hem op de website van het Nibud.

Must read: 27 manieren om geld te besparen (van boodschappen tot impulsaankopen)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Minder inkomen door de crisis? 5 bespaartips van het Nibud
Sluiten