Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 2 dec 2020

Miljonair worden? Dan is deze behoefte een must volgens onderzoek

Als je de gewoontes van miljonairs bestudeerd, zijn er vaak overeenkomsten. Het is bijvoorbeeld zo dat een miljonair regelmatig sport, veel boeken leest, vroeg opstaat en meerdere inkomstenbronnen heeft. Maar volgens expert Tom Corley, auteur van Rich Habits, is er één gewoonte in het bijzonder die veel self-made miljonairs rijk heeft gemaakt. Een gewoonte waar nu nog amper aandacht aan wordt besteed.

Er is een oud-Hollands gezegde dat luidt ‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet’. Er zit meer waarheid in die uitspraak dan je misschien in eerste instantie zou denken.

Waardevolle relaties

Het is vast geen verrassing dat je vrienden en familie invloed hebben op jouw gedrag en mening, maar wist je ook dat ze invloed hebben op jouw succes en daarmee rijkdom? Dat zit zo: de mensen om je heen bepalen jouw overtuigingen. En daar zijn miljonairs (in spe) zich uitermate van bewust.

Dat ontdekte Tom Corley tijdens het schrijven van zijn boek ‘Rich Habits’, vertelt hij op CNBC. Voor zijn boek deed hij vijf jaar lang onderzoek naar de dagelijkse activiteiten, gewoonten en eigenschappen van 233 miljonairs. Bijna alle self-made miljonairs die hij interviewde, gaven aan dat het creëren van waardevolle relaties één van hun prioriteiten is.

Met waardevolle relaties bleken ze geen matties te bedoelen met dikke bankrekeningen, maar mensen met een bepaalde mindset. Het draait er meer om dat deze mensen bepaalde doelen en ambities hebben en ook echt energie, tijd en moeite in steken om deze te bereiken. En dat niet alleen: het zijn mensen die ook daadwerkelijk geloven dat ze het kunnen bereiken.

Als je erover na gaat denken, klinkt dat best logisch. Mensen die een positieve instelling hebben, zijn gefocust op het vinden van oplossingen voor hun problemen. Mensen die alleen maar negatief zijn, zijn juist goed in het vinden van problemen. Deze twee verschillende mindsets noemen we ook wel de growth mindset en fixed mindset.

Growth mindset en fixed mindset

Kort gezegd denken mensen met zo’n fixed mindset in termen zoals ‘Zo ben ik nou eenmaal’. Ze proberen een keer hordelopen uit, gaan daarbij op hun bek en hebben vervolgens het idee dat ze nou eenmaal niet gemaakt zijn voor deze sport. Mensen met een growth mindset zien eerder mogelijkheden, uitdagingen en kansen dan problemen waar je niets aan kunt veranderen.

Lees ook: Growth mindset versus fixed mindset: zoveel invloed heeft je mindset op je succes

Als jij een goed idee hebt en alleen met mensen omringd bent die een fixed mindset hebben, moet je op veel weerstand en twijfels rekenen. Reacties die er uiteindelijk voor zorgen dat jij niet doorzet of niet op de manier die je eigenlijk voor ogen had. Ze bedoelen het goed en hebben het beste met je voor, maar toch houden ze je (onbewust) tegen.

Daarom is het, net zoals al die self-made miljonairs doen, goed om mensen om je heen te verzamelen die anders tegen dingen aankijken. Die bijvoorbeeld al zijn waar jij uiteindelijk wil komen. Zelfs miljardairs Bill Gates en Warren Buffett zijn het erover eens dat jouw vriendenkeuze je kan helpen om grotere professionele doelen te bereiken. “Je beweegt in de richting van de mensen met wie je omgaat”, tipte Buffett tijdens een praatje op Colombia University. “Het is dus belangrijk om met mensen om te gaan die beter zijn dan jijzelf.”

Nu is het natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om een relatie op te bouwen met mensen die al zijn waar jij wil zijn. Maar door social media is veel mogelijk. Word bijvoorbeeld actief op LinkedIn en Instagram en connect met interessante mensen. Dit is een mooie eerste stap, want zo word je namelijk al blootgesteld aan hun overtuigingen. En je zal zien: hoe verder jouw mindset verandert, hoe makkelijker het zal worden om mensen met dezelfde te vinden.

Financieel onafhankelijk in 7 stappen: een self-made miljonair legt uit

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Miljonair worden? Dan is deze behoefte een must volgens onderzoek
Sluiten