5 manieren waarop je het milieu een handje kan helpen op je werk

We kunnen het moeilijk negeren: de milieuproblematiek is ernstig en het is onze verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. Onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’, zetten we daarom onze tips voor een groener werkleven op een rijtje. Want het milieu helpen is makkelijker dan je denkt!

Vandaag de dag zijn er heel wat bedrijven met een duurzame missie. Denk maar aan de flessen van Dopper, duurzaam fashion label Unrobe of tamponmerk Yoni. Maar ook als je zelf geen ondernemer bent, zijn er heel wat manieren om duurzamer in je werk te staan.

Zo help je het milieu een handje op je werk

Deze tips zijn voor iedereen met een (kantoor)baan en een hart voor onze planeet.

1. Zeg nee tegen single use plastic

Heeft jouw kantoor toevallig een koffieaapparaat met single use bekertjes? Neem dan je eigen mok mee van thuis zodat je nooit meer een plastic of kartonnen bekertje moet gebruiken. Die kan je makkelijk schoonmaken met een beetje heet water uit het koffieapparaat. Handig!

Tip: 5 toffe koffiemokken voor jouw daily shot of caffeine

Neem je je eigen lunch mee? Doe dit dan in een toffe lunchbox in plaats van in plasticfolie. Je begrijpt het wel: zeg zo veel mogelijk nee tegen single-use plastic.

2. Ga voor zo min mogelijk papier

Hoewel we tegenwoordig al een aardig eind op weg zijn, gebeurt nog steeds een groot deel van ons werk op papier. Probeer dus eens na te gaan waar je jouw papierwerk kunt digitaliseren.

Moet je bijvoorbeeld boodschappen doen voor je werk en neem je nog steeds een papieren boodschappenlijstje mee? Maak het lijstje voortaan op je telefoon.

Tip: verminder het aantal printers op kantoor, dat verkleint de verleiding om documenten af te drukken.

3. Let op het energieverbruik van apparaten

Wist je dat je al een positieve impact op het milieu kan maken door je computer ’s nachts uit te schakelen? Laat dit dan ook extra reden zijn om je apparaten ’s nachts volledig uit te schakelen.

Je kan ook groter denken en bij je werkgever voorstellen om op een duurzamere energiemaatschappij over te stappen. Want niet geschoten is altijd mis!

4. Let op je voeding

De voedingsindustrie is de industrie met de grootste impact op het milieu. Het is met name de consumptie van vlees, vis en zuivel die het milieu het meeste schaadt. Een vega(n) lunch op het werk heeft dus een grote, positieve impact!

Gelukkig hebben wij heel wat Meal Prep-recepten die vega(n) zijn, bijvoorbeeld deze gemakkelijke vegan poké bowl of deze vegetarische noodles met tempeh en pindakaas. Zo lekker!

5. Denk aan je vervoer

Deze klinkt waarschijnlijk als een open deur, maar we benadrukken het toch nog maar even. De manier waarop je jezelf naar het werk vervoert, heeft namelijk een grote impact op het milieu.

Kom jij dagelijks met de auto? Probeer dan eens te carpoolen of om een paar keer per week met het openbaar vervoer te gaan. Moeder Aarde zal je dankbaar zijn!

Extra tip: investeer in planten

Planten toevoegen aan je kantoortuin heeft niet alleen een positieve impact op de tevredenheid van werknemers, het verbetert ook het werkklimaat. Planten verhogen namelijk de zuurstof in de lucht.

Daarnaast leiden planten tot meer verbondenheid met de natuur. Op die manier is het een soft reminder dat de natuur iets is waar we zorg voor moeten dragen, en dus het beste kunnen koesteren door middel van milieuvriendelijke acties!

Welke tip is jouw goede voornemen voor 2020?

Meer over je werkomgeving

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 manieren waarop je het milieu een handje kan helpen op je werk
Sluiten