Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 5 nov 2019

Microsoft Japan testte 4-daagse werkweek met verbluffend resultaat: productiviteit stijgt met 40 procent

Het Japan-kantoor van Microsoft testte afgelopen zomer hoeveel invloed een 4-daagse werkweek zou hebben op de creativiteit en productiviteit van hun werknemers. Het resultaat is belachelijk groot: afgelopen week kondigde Microsoft aan dat het experiment inderdaad een boost in productiviteit opleverde. Van, houd je vast, 40 procent.

Het experiment was onderdeel van de ‘Work Life Choice Challenge 2019 Summer’ van Microsoft, een project waarin de techgigant onderzoek deed naar work-life balance. In augustus werden de deuren elke vrijdag gesloten, terwijl fulltime werknemers gewoon hun normale salaris betaald kregen.

Meerdere positieve resultaten

Als onderdeel van het project werd er ook een maximale tijd ingesteld voor meetings. Die mochten niet langer dan dertig minuten duren. Ten slotte werd aangemoedigd dat de werknemers op afstand werkten. Het resultaat? 40 procent meer productiviteit in vergelijking met augustus 2018.

En dat niet alleen: het project hielp Microsoft ook besparen op elektriciteit en kantoorartikelen. Het aantal pagina’s dat geprint werden nam af met 58,7 procent en het verbruik aan elektriciteit nam af met 23,1 procent in vergelijking met augustus 2018.

Microsoft is niet de enige

Microsoft is zeker niet het eerste bedrijf die experimenten uitvoert met kortere werkweken of werkdagen. Perpetual Garden, een Nieuw-Zeelands bedrijf in vermogensbeheer, voerde een permanente werkweek van 32 uur in na een soortgelijk experiment.

Een Zweedse organisatie liet zijn verpleegsters als experiment maar zes uur per dag werken en kwam erachter dat de gemiddelde afwezigheid door ziekte daalde, de gezondheid van de verpleegsters verbeterde en er significant meer activiteiten voor de patiënten werden georganiseerd.

Kortom: steeds meer experimenten worden gedaan naar de optimale werkweek. Omdat steeds meer bedrijven zich realiseren dat een 40-urige werkweek misschien wel achterhaald is. Maar we zijn er nog niet. Als jij weet dat je gezonder en gelukkiger wordt van een kortere werkweek, zal je bij de meeste bedrijven nu moeten inleveren op salaris. Hier lees je de andere voor- en nadelen van een 32-urige werkweek.

Meer lezen over minder werken

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Microsoft Japan testte 4-daagse werkweek met verbluffend resultaat: productiviteit stijgt met 40 procent
Sluiten