Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 16 jan 2020

3 praktische methodes uit Goaldigger Mindset om je doelen te rocken

Dromen en doelen hebben we allemaal, maar lang niet iedereen bereikt ze ook. De reden: zonder een concreet actieplan kom je nergens. In het eerste hoofdstuk van Goaldigger Mindset vertelt Eve Tomaszewski, founder van The Goaldiggers Club, hoe je jouw doelen kunt bepalen én realiseren dit jaar.

We geven een voorproefje en delen alvast drie methodes waarmee je meteen aan de slag kunt!

Mindmap methode

Zet jij je dromen en doelen op papier? “Het klinkt misschien simpel, maar dat is het ook”, zegt Eve in Goaldigger Mindset, die je onder andere kunt kopen op Bol.com. “Door mijn goals op papier te zetten worden de gedachten in mijn hoofd werkelijkheid. Nu staan ze op papier, dus moet ik er iets mee.” De eerste stap om je doelen te bepalen en te realiseren is door ze op te schrijven, bijvoorbeeld met de mindmap methode.

Bij de mindmap methode sluit je jouw ogen en stel je je voor hoe je ideale leven eruit ziet. Tot in de kleinste details! Wat eet je ’s ochtends? Waar ben je? Wat voor werk doe je? Hoe ziet je huis eruit? You get the picture. Als je namelijk weet hoe je leven eruit ziet als je het meest gelukkig bent, dan weet je ook welke doelen je moet stellen om dat gelukkige leven te behalen.

De mindmap

Dan is het vervolgens tijd om echt aan de slag te gaan met de mindmap. Pak hiervoor een groot wit vel en teken in het midden een cirkel met daarin ‘mijn goals’ of het jaartal waarin je jouw doelen bereikt wil hebben. Rondom die cirkel schrijf je vervolgens alle subgoals op. Denk niet alleen aan carrièredoelen, maar ook aan voldoende sporten of voldoende vrije tijd hebben bijvoorbeeld.

De SMART-methode

Zeg eens eerlijk: hoe schrijf je jouw doelen op? Als ‘Ik wil leuke projecten managen‘ of ‘Over twaalf maanden manage ik drie socialmediacampagnes, waarmee ik 3.000 euro per maand verdien‘?

En jep, we get it. Die tweede manier voelt veel enger, omdat je dan ook makkelijker kunt ‘falen’. Maar hoe vager jouw goals zijn, hoe moeilijker het wordt ze te bereiken. Je weet immers niet precies welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken. “Wanneer je doelen SMART opstelt, verhoog je de kans om ze te bereiken”, aldus Eve.

Waar staat SMART voor?

 • Specifiek: Omschrijf jouw goal zo specifiek mogelijk. Wat wil je concreet bereiken?
 • Meetbaar: Maak jouw goal meetbaar, in het voorbeeld hierboven stel je bijvoorbeeld het doel om drie campagnes te managen. Oftewel: je weet precies wanneer je jouw goal hebt bereikt.
 • Activerend: Het doel moet energie in je losmaken en je zin geven om eraan te werken.
 • Realistisch: Niets is zo demotiverend als een doel dat onmogelijk te bereiken is.
 • Tijdsgebonden: Wanneer moet je je doel bereikt hebben?

De vragenlijstmethode

Een grote valkuil bij het behalen van onze doelen, is dat we alles tegelijkertijd willen doen. Je zult daarom prioriteiten moeten stellen. “Je kunt al je doelen wel bereiken, maar niet tegelijkertijd”, merkt Eve op in Goaldigger Mindset. Maar op het eerste gezicht lijken al je goals belangrijk. Met de vragenlijstmethode denk je goed na over de urgentie van je goals.

Heb je de vragenlijst ingevuld? Maak dan een lijst op basis van hoe vaak je een goal hebt genoemd. Dus heb je de vragen het vaakst beantwoord met goal X, dan zet je die op nummer één. Op nummer twee komt het goal dat je daarna het vaakst hebt genoemd, etc.

De vragen

 1. Aan welk goal denk ik het meest?
 2. Van welke krijg ik het meest energie?
 3. Bij welk goal ben ik het meest trots als ik ‘m behaal?
 4. Welk behaald goal zal een permanente impact hebben op mijn leven?
 5. Welk goal vind ik over tien jaar nog steeds heel belangrijk?
 6. Bij welk goal ben ik niet afhankelijk van anderen?

De overige 5 vragen van de vragenlijstmethode vind je in Goaldigger Mindset, samen met nog twee andere methodes om je doelen dit jaar te rocken. Naast het hoofdstuk over je goals bepalen, zijn er ook hoofdstukken over je mindset, time management, samenwerken, investeren, personal branding, money mindset en omgaan met tegenslagen.

goaldigger mindset

Wij zijn fan van Goaldigger Mindset, omdat er – net als hierboven – niet alleen veel kennis en persoonlijke verhalen instaan, maar ook veel praktische opdrachten waar je meteen mee aan de slag kunt. Ook lezen? Het boek koop je via Bol.com.

Meer hulpmiddelen om je doelen te behalen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
3 praktische methodes uit Goaldigger Mindset om je doelen te rocken
Sluiten