Jelle Derckx in gesprek met Merijn Everaarts (Dopper) over zijn definitie van succes

Wat is succes? Die definitie is voor iedereen anders. In de podcast ‘wat is succes?’ gaat Jelle Derckx op zoek naar wat succes nu precies is in deze tijd. Hij gaat in gesprek met mensen die in hun leven een andere definitie hebben gekregen van succes en onderzoekt wat die verandering triggerde.

Op Spotify luister je de verkorte versie van het gesprek (13 minuten), maar op WorkJuice mogen we het hele gesprek tussen Jelle en zijn gasten delen. En daar zitten heel wat mooie learnings in.

In de tweede aflevering spreekt Jelle met Merijn Everaarts, oprichter van Dopper. Een organisatie die hervulbare waterflessen maakt, zodat petflesjes verbannen kunnen worden.

Op een zomerse dag op het strand kwam hij ineens tot het inzicht dat al het plastic wat we gebruiken onze landschappen en zeeën verwoesten. Daar moest wat aan gebeuren, en dat was waar Dopper werd geboren.

Ook leuk: Merijn Everaarts over het ontstaan van Dopper en zijn grootste uitdagingen in tien jaar ondernemen

Hoi Merijn, wat is jouw definitie van succes?

“Ik ga dan terug naar mijn jeugd, omdat ik er in de loop van de jaren een andere definitie op nahoudt. Ik denk dat dat ook wel bij de journey of life hoort, alleen de een komt er eerder achter dan de ander.

Als kind heb ik veel gesport en zo goed mogelijk willen zijn in wat ik deed. Ik was geen wonder op school, maar kon wel goed hockeyen. Als ik ergens m’n succes uit wil halen, is het daar.

De weg naar succes vanuit m’n jeugdherinneringen is het onbewust zelfverzekerder te worden. Om een triomf te kunnen vieren waar je trots op bent, dat is de definitie van succes in m’n jeugd.

Later ben ik in de horeca gaan studeren en werken. Als je dan in functies omhoog kan gaan, is dat de volgende stap naar succes. daarmee gaat ook de ladder van geld spelen. Je hebt meer te besteden en ik zag het als een vorm van succes dat ik kon sparen voor bijvoorbeeld een diner in een sterrenrestaurant.

Dat ging allemaal heel erg over mezelf. Ook al was het een teamsport of teamwork op werk, ik was meer met mezelf bezig dan met het team.

In m’n eindtwintiger jaren merkte ik dat dat veranderde. Toen werd het teamsucces belangrijker. Teamsucces maakt je groter dan alleen, door verenigde krachten kan je meer bereiken.

“Succes is om voor deze wereld te zorgen.”

Voordat ik Dopper begon, werkte ik in de evenementen-business. Een vervuilende industrie. Dat heeft zaadjes gepland voor een nieuwe definitie van succes. Succes is ook om voor deze wereld te zorgen. Om de impact voorop stellen in plaats van geld.”

En in een paar zinnen?

Als individu bijdragen aan een mooiere en gezondere wereld, elke dag. En weten dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Wat heeft invloed op die veranderende definitie gehad?

“Ik ben niet opgevoed in een familie waar het om geld draaide, maar je wordt in die kapitalistische wereld meegenomen. Als je meer zakcentjes hebt, kun je dingen gaan kopen en dat doe je dan ook op die manier.

Ik merkte dat ik me steeds meer van het financiële bejag ging distantiëren. Het was niet meer een wereld waarin ik wilde leven.

Ook heb ik ingezien wat er gebeurd in de wereld en vind dat dat anders moet, toen ben ik de simpele dingen in het leven weer gaan waarderen.

Ik heb meerdere eigen bedrijven gehad. Dat ging allemaal alleen maar over geld. Mijn motivatie was geld verdienen, maar dat was niet motiverend genoeg om daarmee door te pakken.

Zo had ik een evenementenbureau en werd vaak ingehuurd. Ik was daar echt klaar mee. Ik was klaar met de voedselverspilling dat na een event down the drain ging. Ook het tapijt aan plastic na een festival was frustrerend. Er moest iets veranderen in dat systeem.”

Was er een moment waarop je dacht: dit is de druppel?

“Dat is in relatie tot Dopper. Dat was ergens eind september op het strand in Haarlem. Ik realiseerde me dat wat ik altijd zag op het einde van een stranddag, al het plastic en al het afval werd niet opgeruimd.

Het waaide die dag en het getij kwam op. Ik zag letterlijk het plastic de zee ingaan. Dit is dus out of sight, out of mind. Je ziet het straks niet meer, maar het is er wel. Hoe erg steek je je kop in het zand door dit niet te kunnen zien en dat maakte me boos.

Toen dacht ik: dit is het. Er moet een alternatief komen voor single use plastic. Mensen gebruiken letterlijk petflessen om water in mee te nemen en laten dat achter op het strand. Dat kan niet. Neem een mooie fles die je niet kwijt wil raken en er mooi uitziet.”

Als ik zeg ‘succesvol’ aan wie denk je dan en waarom?

“Ik haal uit zoveel mensen inspiratie. Ik kan wel zeggen Elon Musk omdat het inspireert is om te zien dat iemand zo door pakt, maar dan roep ik wat iedereen roept.

Een ondernemer moet altijd wakker blijven voor innovatie en niet blijven hangen in wat het was. Ik hoop dat dat met de hele wereld gebeurt.

Waar ik veel inspiratie uithaal is kunst, architectuur en design. Dat is omdat het je hersenen activeert. Marina Abramović maakt heel confronterend kunst, hard en on the edge.

Dat past bij mij, omdat ik denk dat je daardoor de wereld in beweging kan zetten. Het mag best shockerend zijn om wakker geschud te worden voor een probleem of oplossing.

Als je het hebt over design en ontwerp is Thomas Rauw een schitterende architect die circulair denkt. Dat is mega inspirerend, want hij zet één gebouw neer maar iedereen die daarin werkt of woont draagt dat uit. Dat is zo mooi aan kunst en design. Mensen zien het en gebruiken het en worden daardoor geïnspireerd.

Een ondernemer moet altijd wakker blijven voor innovatie en niet blijven hangen in wat het was. Ik hoop dat dat met de hele wereld gebeurt. Ook nu met de pandemie. We hoeven niet terug naar wat het was.

Dat is veilig, hebben we weer veel geld en kunnen we weer reizen. Maar misschien kunnen we door andere dingen te doen wel veel mooier leven en weer dichterbij de natuur staan.”

Luister de podcast-aflevering

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Jelle Derckx in gesprek met Merijn Everaarts (Dopper) over zijn definitie van succes
Sluiten