Tuesday Talks: zo zorg je dat mensen écht naar je luisteren als je praat

We vertellen met woorden wat we denken, wat we voelen en wat we willen. Spreken is een van de belangrijkste communicatiemiddel die we hebben. Toch is het niet altijd even effectief, want hoe krijgen we mensen zo ver dat ze niet alleen horen wat we zeggen, maar ook daadwerkelijk naar ons luisteren? 

‘How to speak so that people want to listen’ van Julian Treasure staat niet voor niets in de top tien van de meest bekeken TED Talks ooit. Het is een vraag die veel mensen bezighoudt: van grote leiders die een land besturen tot docenten in een klaslokaal vol studenten.

7 zonden van spreken

Taal is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het is één van de eerste dingen die we leren als kind en het maak onderdeel uit van ons dagelijks leven. Met de juiste woorden kunnen we overtuigen, motiveren en raken. Julian Treasure vertelt in minder dan tien minuten hoe je zo kan spreken dat mensen echt naar je willen luisteren. Hij begint zijn TED Talk met de zeven zonden van spreken. Die zonden zijn oordelen, excuses, verwijten, overdrijven en opinies verkopen als feiten. Dit zijn dingen die je dus wilt vermijden als je wilt dat mensen echt naar je luisteren.

Praten vanuit je borst

Wat je wel moet doen? Eerlijk zijn, authentiek, integer en liefdevol. Deze vier punten vormen de basis van praten op een manier dat mensen naar je willen luisteren. Het gaat trouwens niet alleen om wat je zegt, maar ook om de manier waarop je het zegt. Daarin speelt je stemgeluid een belangrijke rol. Veel mensen praten bijvoorbeeld door hun keel, anderen weer door hun neus. Deze manier van praten heeft invloed op hoe je boodschap overkomt. Om krachtig over te komen, kun je volgens Julian het beste via je borst praten. Probeer het maar eens!

Leren praten

Uit onderzoek is gebleken dat we stemmen die glad en warm aanvoelen meer waarderen. We stemmen tijdens verkiezingen ook vaker op politici die een lage stem hebben, omdat we dat associëren met macht en autoriteit. Heb je niet zo’n stem? Geen paniek! Een stemcoach kan je leren om je stemgeluid te verbeteren. Al benieuwd naar de TED Talk? Bekijk hieronder volledige TED Talk van Julian Treasure.

Meer inspirerende TED Talks:

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: zo zorg je dat mensen écht naar je luisteren als je praat
Sluiten