Dit zijn de meest voorkomende woorden op een Nederlands cv

Knaller van een cv opgesteld? Geweldig! Alleen… kijk wel even na of je geen kanjers van cliché’s hebt gebruikt. Want hoe fraai je jezelf ook hebt beschreven op je cv, misschien zijn er wel héél wat Nederlanders die exact hetzelfde idee hadden. Om je een beeld te geven: dit zijn de meest voorkomende woorden op een Nederlands cv.

Stel: je krijgt drie woorden om jezelf te beschrijven op je cv. Met welke woorden zou je dat dan doen? Als je origineel uit de hoek wil komen, kun je het beste iets anders verzinnen dan de volgende drie woorden.

De meest voorkomende woorden op een Nederlands cv

Op Intermediair lazen we onlangs het rapport van online sollicitatiehulp CVster. Uit de analyse van tienduizenden cv’s bleek dat er drie woorden zijn die het meest voorkomen op Nederlandse cv’s.

Sociaal

Een sociaal volkje, die Nederlanders! Althans als het van de Nederlandse sollicitanten afhangt, want die zetten zichzelf massaal als een sociaal individu neer. Tja, da’s geen toeval als je weet dat de meeste jobs enige vorm van sociale skills vereisen.

Zelfstandig

Nog zo’n cliché waarmee de Nederlandse cv’s vol mee staan is zelfstandigheid. Iemand die sociaal is en toch erg zelfstandig: wat wil een werkgever nog meer?

Teamplayer

Juist ja, een teamplayer dus. Want niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd is teamplayer het grootste cliché op cv’s. Geen wonder, aangezien teamplayer een veelvereiste eigenschap is in vacatureteksten.

Tips voor een origineel cv

Dit soort onderzoeken geeft duidelijk aan dat cv’s vaak erg lijken op elkaar, hoewel ze afkomstig zijn van verschillende personen. En dat is jammer, want hoe krijgt je toekomstige werkgever nu écht een goed beeld van wie je bent?

Probeer jezelf zo goed mogelijk te onderscheiden door originele eigenschappen van jezelf te belichten. Heb je daar moeite mee? Doe dan een persoonlijkheidstest en haal inspiratie uit de resultaten die uit test naar boven komen.

Must read: Dit is dé persoonlijkheidstest om jezelf beter te leren kennen

Wil je je cv op een andere manieren versterken? Dan zijn dit onze beste tips voor het bouwen van een sterker cv (en dat is makkelijker dan je denkt). Ook het toevoegen van een originele lay-out of een tof lettertype kan al zorgen dat jouw CV meer in het oog springt. Weg met die cliché’s! Hello cv die onderscheidend is!

Meer over cv’s?

Reageer op artikel:
Dit zijn de meest voorkomende woorden op een Nederlands cv
Sluiten