5 manieren om jezelf beter te leren kennen

‘Zelfkennis is het begin van alle wijsheid’, luidt het oude gezegde. Klinkt ouderwets? Eigenlijk is het best actueel. Wie zichzelf goed kent, kan zich beter positioneren in de juiste baan en laat bij sollicitatiegesprekken een professionele en ambitieuze indruk achter.

Natuurlijk heeft iedereen van nature wel een gezonde dosis zelfkennis. Meestal voelen we vanzelf wel aan waar onze sterktes en zwaktes liggen en wat we graag doen en wat niet. Maar wanneer nemen we nou écht de tijd om dit te benoemen?

Wanneer we onszelf dwingen (via eenvoudige tools of oefeningen) om zelfkennis te ontwikkelen, duiken er vaak interessante inzichten op. Op deze manier beseffen we wat onze droombaan is en waar onze doelen en dromen liggen. Wij zetten alvast vijf manieren op een rijtje om jezelf beter te leren kennen

1. Doe een persoonlijkheidstest.

In de psychologie bestaan er tal van testen die mensen indelen in persoonlijkheidstypes. Na het invullen van zo’n test ontstaat er dan een profiel waarin wordt uitgelegd hoe onze persoonlijkheid in elkaar zit. De meest bekende testen zijn de MBTI, het Enneagram en het DiSC profiel.

Let wel: interpreteer het resultaat van zo’n test steeds kritisch. Niet alles van jouw persoonlijkheid kan samengevat worden in een geijkt profiel. Beschouw je testresultaat dan ook eerder als een handvat tot verdere zelfreflectie. Waar ben je het mee eens? Waar niet?

Lees ook: Dit is dé persoonlijkheidstest om jezelf beter te leren kennen

2. Bepaal wat je persoonlijke stijl is

Niets is zo veelzeggend als iemands persoonlijke stijl. Een persoonlijke stijl geeft meteen een indruk aan de wereld van wie we zijn. Het is een reflectie van de manier waarop we onszelf uitdrukken. Onder persoonlijke stijl valt onze kleding en accessoires, maar ook onze persoonlijke voorkeuren in boeken, films en activiteiten in onze vrije tijd.

Zodra je weet wat jouw persoonlijke stijl is, kan je van daaruit keuzes maken. Kies voor kledingsstukken, accessoires, boeken en films die passen bij de persoon die jíj wil vertegenwoordigen. Zo word je vanzelf zelfzekerder en mooier op jouw, unieke manier.

3. Stel jezelf uitdagende vragen

De volgende keer dat je in de trein zit, een lange fietstocht voor de boeg hebt of alleen zit te eten is het een goed idee om eens een gesprek met jezelf te voeren. Ja echt, hoe stom dat ook klinkt. Stel jezelf vragen waarbij je écht moet nadenken. Voorbeelden zijn:

  • Welke doelen heb ik op korte termijn? Welke op de lange termijn?
  • Wie is mijn grootste rolmodel en waarom?
  • Wat maakt dat ik me veilig en comfortabel voel?
  • Op welke prestaties ben ik het meest trots?
  • Wat zijn mijn kernwaarden?

Wedden dat je hiermee food for thought hebt voor een paar uur? Schrijf ook vooral je antwoorden op zodat je hier later naar kan terugkijken. Je zal zien dat je zelfkennis plots naar de oppervlakte komt en dat je op verrassende inzichten komt.

4. Gebruik een dagboek

Misschien zijn old school dagboeken wel dé tool om tot meer zelfkennis te komen. Met dagboeken kan je namelijk zoveel kanten op! Maak bijvoorbeeld eens een lijst met alle dingen waar je van houdt, alle dingen die je nog wil doen, alle dingen waar je trots op bent en ga zo maar door.

Noteer in je dagboek meningen en onderwerpen die jouw interesseren en stel voor jezelf doelen op. Wedden dat je ook hier weer tot inzichten komt die je anders nooit had gehad?

5. Praat met de mensen die jou het beste kennen

Soms bieden de mensen rondom ons een vollediger beeld van wie we zijn dan alleen wijzelf. Het perspectief van anderen is nu eenmaal anders dan hoe wij onszelf zien.

Wil je jezelf echt beter leren kennen? Vraag dan eens aan je meest naaste vrienden en familie wat zij beschouwen als jouw sterktes en zwaktes. Een andere vraag die je hen kan stellen is: wat zijn mijn vijf kenmerkendste persoonlijkheidstrekken? Hun frisse perspectief biedt alweer meer inzicht in jouw proces naar zelfkennis!

Daag jezelf dus eens uit deze week en werk aan een grotere zelfkennis. Je haalt er alleen maar profijt uit, we promise.

Meer over inzicht in jezelf?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
5 manieren om jezelf beter te leren kennen
Sluiten