Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 21 apr 2019

Wil je meer verantwoordelijkheid op werk? Zo pak je dat aan

Als je al een tijd dezelfde werkzaamheden uitvoert, kan het tijd zijn voor de volgende stap. Ja, jij rockt je baan momenteel en dat is natuurlijk fijn. Maar als jij jouw taken met twee vingers in de neus kunt uitvoeren, ben je hoogstwaarschijnlijk ook hongerig voor nieuwe uitdagingen. Je wilt meer verantwoordelijkheid op je werk.

Heb je het gewoon naar je zin bij je huidige bedrijf? Dan wil je waarschijnlijk daar groeien. Maar hoe kan je dit het best aanstippen bij je baas?

Je bent een master in je huidige baan

Vanzelfsprekend ben je goed in je werk en geef je voor je huidige baan 110 procent. Als je vraagt om meer verantwoordelijkheid, terwijl je nu maar een beetje aankloot, levert dat waarschijnlijk alleen een paar opgetrokken wenkbrauwen op.

Wees dus eerlijk tegen jezelf voordat je om meer verantwoordelijkheid vraagt: heb je je doelen ruimschoots behaald of eigenlijk maar net aan?

Bedenk wat je precies zou willen

Goed, je wilt meer verantwoordelijkheid en je denkt dat je dit ook verdient. Maar met alleen de term ‘meer verantwoordelijkheid’ kan je baas niet zoveel. Wat houdt dat voor jou in?

Zou je anderen willen managen? Een project willen leiden? Misschien kom je er door erover na te denken wel achter dat je simpelweg iets anders wil proberen, zoals een andere functie. Denk ook na waar het bedrijf waar je werkt behoefte aan heeft. Misschien is er een team dat de werkdruk nu niet aankan?

Nadenken over wat je precies zou willen, laat aan je baas zien dat je hier echt serieus over na hebt gedacht. Bovendien biedt je hem meteen een ‘oplossing’ aan.

Plan een meeting in

Vragen om meer verantwoordelijkheid is niet iets wat je tussen neus en lippen door moet doen. Als je al een 1-op-1 met je baas hebt staan, is dit een goed moment om het ter sprake te brengen. Deze gesprekken zijn namelijk bedoeld om het over je werkdruk en ambities te hebben.

Staat er geen 1-op-1 op de planning? Plan dan een gesprek met je baas in. Zo weet je zeker dat jullie beiden tijd hebben om het te hebben over jouw verantwoordelijkheden.

Houd het positief

Misschien ben jij zo uit je rol gegroeid, dat jij je inmiddels verveelt op werk. Het kan zijn dat je zelfs met tegenzin naar je werk gaat. Toch is dit niet het moment om te gaan klagen of de negatieve aspecten van je huidige baan te benadrukken. Houd het positief en focus je bijvoorbeeld op de talenten die nu nog niet benut worden.

Verwacht niet meteen een antwoord

Jij denkt al langer na over meer verantwoordelijkheid, maar voor je baas is dit een nieuw onderwerp. Misschien moet hij even inventariseren waar er werk voor jou is of moet hij het nog bespreken met anderen binnen het bedrijf. Wees daarom geduldig, maar wees niet bang om een soort deadline te stellen. Stel bijvoorbeeld iets als dit voor: ‘Zullen we over een week weer bij elkaar komen om het verder te bespreken?’

Vragen om meer verantwoordelijkheid blijft spannend. Kijkt je baas er wel hetzelfde tegenaan als jij? En is er überhaupt ruimte om te groeien? Het antwoord op deze vragen weet je pas als je het gesprek aangaat. Onthoud: dat een werknemer in zijn of haar bedrijf wil groeien, is net zo goed nieuws voor je baas als voor jezelf.

Manager worden? Dan vind je dit misschien ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wil je meer verantwoordelijkheid op werk? Zo pak je dat aan
Sluiten