Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 31 dec 2019

5 manieren om je geld doelen in 2020 wél waar te maken

Stel dat je wasmachine nu kapot gaat, of dat je een operatie moet ondergaan. Heb jij dan een spaarpotje voor noodgevallen? 1 op de 3 Nederlandse huishoudens heeft niks achter de hand als het tegenzit, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Herkenbaar? Dan is het vast één van je goede voornemens om dit jaar minder uit te geven en meer te sparen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weten we uit eigen ervaring. Maar omdat wij inmiddels al een tijdje over geld schrijven, kennen we ook alle trucjes om dit wél voor elkaar te krijgen.

Heb een doel

Sparen zit gewoon niet in onze aard, zegt ook het Nibud. We zijn meer bezig met de korte termijn dan de lange termijn. Gewoon ‘sparen’ op je lijstje met goede voornemens zetten, werkt dan ook niet. Het werkt beter om een doel te hebben. Spaar je bijvoorbeeld voor een mooie reis naar Australië? Reken dan uit hoeveel je voor die reis nodig hebt en hoe lang je daarvoor nodig hebt om te sparen.

Maak het makkelijker voor jezelf door de reis alvast te gaan plannen (zonder te boeken) en bijvoorbeeld op Pinterest mooie afbeeldingen te zoeken van Australië. Onderschat de kracht van voorpret niet! Is je doel iets minder leuks, zoals een spaarpotje voor noodgevallen? Bedenk dan in ieder geval je streefbedrag en hoeveel je daar elke maand voor opzij gaat zetten.

Houd bij wat je financiën zijn

Jep, sorry, niet de meest sexy tip. Toch is besparen bijna onmogelijk als je niet weet waarop je dat het beste kunt doen. Tijdens mijn No Spend November challenge kwam ik erachter hoe waardevol deze tip is.

Maak een Excel-bestandje waarin je elke maand je uitgaves bijhoudt binnen verschillende categorieën. Als je het nog een stapje serieuzer wil aanpakken, kun je zelfs budgetten gaan bedenken. I promise you, het is leuker dan het klinkt!

Lees ook: Aan de slag met budgetteren: financiële goeroe Dave Ramsey tipt deze percentages

Stel een 24 uur-regel in

Ben jij van de impulsaankopen? Dan heb je pech dat online shoppen het nog makkelijker voor je heeft gemaakt om toe te geven. Stel daarom voor jezelf een 24 uur-regel in. Wil je het product na 24 uur nog? Go for it. Maar wedden dat je de meeste dingen alweer vergeten bent?

Maak het leuk

Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt dat 74 procent van de mensen met meer dan 10.000 spaargeld sparen leuk vindt. Het kan helpen om sparen leuker te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door er een challenge van te maken. Wij maakten 7 challenges om een groot bedrag zonder te veel moeite te kunnen sparen.

Doe het samen

Net als met zoveel goede voornemens telt ook hier: je maakt het makkelijker voor jezelf als je het samen met je partner, moeder, vriendin, broer of wie dan ook doet. Je gaat minder snel de mist in – want je moet je verantwoorden aan je spaarbuddy. Bovendien kun je het samen hebben over jullie vooruitgang en struggles.

Meer spaartips?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 manieren om je geld doelen in 2020 wél waar te maken
Sluiten