Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 25 mei 2019

Laten we meer praten over onze mislukkingen

We hebben allemaal weleens gefaald in ons leven. Mensen als jij en ik maken weleens fouten. Mensen als Elon Musk en Barack Obama hebben weleens gefaald. Thomas Edison heeft zelfs 1.000 keer gefaald voordat hij de gloeilamp uitgevonden had. Maar waarom vinden we het dan toch zo moeilijk om over onze mislukkingen te praten?

Ik werkte voor één van de grootste nieuwsorganisatie’s van Nederland, toen ik één van mijn grootste fuck ups maakte. Op Facebook maakte ik een grapje over één van de grootste supermarkten van Nederland. Not done natuurlijk, als serieuze onafhankelijke nieuwsorganisatie. Zodra ik de post had geplaatst, stroomden de reacties binnen. De ene helft vond het grapje net zo grappig als ik, de andere helft reageerde verontwaardigd.

Alsof ik nog niet genoeg in paniek was, belde mijn leidinggevende me op: “Wat dacht je toen je dat berichtje typte? Dat is toch niet grappig?” Onderweg naar huis moest ik meerdere keren van mijn fiets afstappen, omdat ik dacht dat ik moest overgeven. Thuis heb ik de hele avond gehuild.

Druk om te presteren

Nu denk jij misschien: één berichtje, hoe erg is dat nou. Maar het was op dat moment net alsof de wereld verging. Duizenden mensen hadden een reactie achtergelaten: de ene helft aan mijn kant, de andere kant niet. Net als zoveel andere millennials heb ik enorm last van prestatiedruk. Ik ben enorm ambitieus. Het moet altijd beter en groter in mijn carrière. Eén fout komt dan aan als een donderslag bij heldere hemel.

Lees ook: Femke had last van quarter life crisis en schreef er een boek over: “Je hoeft niet net na je afstuderen CEO te zijn”

Net als bij zoveel van mijn andere fuck ups zie ik achteraf dat het falen moest gebeuren om een les te leren. Zonder al mijn mislukkingen was ik nu niet de persoon die ik nu ben. Dat klinkt natuurlijk hartstikke cheesy, maar klopt toch als een bus. Ik kwam erachter dat ik daar helemaal niet op mijn plek zat. Ik werkte er meer om de naam van het bedrijf dan om hoeveel plezier ik uit mijn werk haalde. Mijn humor was bij vorige bedrijven juist één van mijn sterke kanten geweest.

Falen gebeurt nou eenmaal

Toch heeft falen een slechte reputatie. Van een jonge leeftijd leren we al dat we verliezen of falen koste wat het kost moeten voorkomen. Maar tja, we zullen nou eenmaal af en toe iets laten mislukken. We kunnen niet overal de beste in zijn. We zullen niet na elk sollicitatiegesprek aangenomen worden, onze business ideeën zullen af en toe mislukken en we zullen af en toe presentaties verpesten.

Zoals ik aan het begin van het artikel al vertelde, faalt iedereen. J.K. Rowling werd tientallen keren afgewezen voordat iemand Harry Potter wilde uitgeven. Falen is pijnlijk, moeilijk en zorgt voor een deuk in ons zelfvertrouwen. Dat we op social media een wedstrijdje doen met ‘Kijk mijn geweldige leven eens’, helpt daar niet bij. We vergeten daardoor dat iedereen een keertje op zijn bek gaat.

Praat over je mislukkingen

Als je gefaald hebt, wil je dat misschien het liefst diep wegstoppen en er nooit meer over praten. Het kan zenuwslopend zijn om hier met je collega’s, baas of zelfs mensen die je lief hebt over te praten. Je voelt ‘m al aankomen: toch kan het heel erg helpen met hoe jij je op dat moment voelt.

Misschien heb je die presentatie wel helemaal niet zo verkloot als je zelf dacht – jij bent nou eenmaal de enige die wist hoe je presentatie echt zou verlopen. Of misschien heeft een vriend(in) of collega wel hetzelfde meegemaakt. En kijk waar hij/zij nu is: de wereld is voor die persoon niet vergaan.

Daarnaast plakt er een gevaar aan het niet praten over mislukkingen en het alleen delen van onze successen. Het is een vicieuze cirkel: jij voelt je extra kut over je mislukking, omdat de rest van de wereld nooit lijkt te falen. Jij deelt je mislukkingen niet, waardoor de rest van de wereld zich ook extra kut voelt over hun fuck up.

Lees ook: Schrijfster Chinouk Thijssen: “Op Instagram zie je niet de lange weg naar succes”

Uit onderzoek blijkt dat mensen je juist leuker en herkenbaarder vinden als je jouw mislukkingen met de rest van de wereld – inclusief je collega’s – deelt. Die gedachte dat anderen je in een ander daglicht zullen zien als je jouw fuck ups deelt, klopt dus. Maar niet hoe je zou denken.

Verder lezen over falen

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Laten we meer praten over onze mislukkingen
Sluiten