Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 17 jan 2021

5 foolproof tips om ein-de-lijk meer te lezen in 2021

Het lezen van boeken heeft tal van voordelen. Een spannend fictie boek is een geweldige manier om je stress te verminderen en een interessant non-fictie boek geeft je inzichten die je anders misschien nooit had gehad. Het is niet voor niets dat succesvolle mensen zoveel lezen. Toch lijkt het door verleidingen als social media en Netflix steeds moeilijker om ook echt daadwerkelijk een boek op te pakken.

Waarschijnlijk neem je jezelf elk jaar voor om meer te lezen. Hoe zorg je er nou voor dat je in 2021 ein-de-lijk meer gaat lezen?

Maak een lijst met boeken

Het is zo simpel, maar werkt als een trein: houd een lijstje bij in je telefoon (via een app als Todoist of je notities) waar je boeken in zet die je tegenkomt online of van andere mensen getipt krijgt, maar die je niet nu wil kopen. Zo heb je altijd een lijst met boeken waaruit je kunt kiezen of die je bijvoorbeeld voor je verjaardag kunt vragen.

Stop met lezen als je dat wil

Wat is leuk aan lezen? Dat je zo kan worden meegesleept in het verhaal en je het boek zo snel mogelijk uit wil hebben (en tegelijkertijd ook weer niet). Maar soms heb je van die boeken waar je maar gewoon niet in weet te komen, die je niet betoverd krijgen. Doe jezelf een plezier en verplicht jezelf niet om er verder doorheen te worstelen. Hier krijg je een aversie tegen lezen van.

En nee, ga ook niet door als een vriend(in) dit boek heeft getipt of de recensies goed waren. Misschien dat het boek je op een later moment wel aanspreekt en anders is het jammer: er zijn genoeg boeken op deze wereld!

Lees meerdere boeken tegelijkertijd

Het is helemaal niet erg om meerdere boeken tegelijkertijd te lezen. Soms heb je nou eenmaal zin in een heerlijk romannetje, terwijl je het andere moment je money mindset wil aanpakken of iets wil leren over vrouwelijke rolmodellen.

Bedenk een doel

Bedenk voor jezelf hoeveel boeken je gelezen wil hebben dit jaar of deze maand. Daarin mag je best ambitieus zijn (om er echt een uitdaging van te maken), maar wees wel realistisch. Verzin geen aantal waarvan je denkt dat je dat zou ‘moeten’ halen (zoals de 50 boeken die Bill Gates aka de drukste man ter wereld per jaar leest). Ga in plaats daarvan voor een getal dat net iets hoger ligt dan het aantal boeken dat je vorig jaar of vorige maand las.

Tip: je kunt ook elke dag een aantal bladzijdes lezen als doel stellen. Of doe een lees challenge, waarbij je opdrachten krijgt als: ‘lees een thriller waar de vrouw niet het slachtoffer is’ of ‘lees een boek over of door een vluchteling’. De derde optie is om bij een boekenclub te gaan. Zo wordt lezen opeens een activiteit die je samen doet, in plaats van alleen.

Maak er een gewoonte van

De makkelijkste manier om je doel te behalen? Er een gewoonte van maken. Alhoewel, makkelijkste? Ergens een gewoonte van maken doe je natuurlijk niet ‘even’. Daar moet je tijd, moeite en energie in steken.

Wat hierbij kan helpen is door altijd te lezen op hetzelfde moment op dezelfde plek. Bijvoorbeeld in bed voordat je gaat slapen (véél beter dan maar doelloos op Instagram scrollen), of ’s ochtends vroeg voordat je gaat werken in je favoriete hoekje in huis.

Je kan ook een kleine ‘gateway’-gewoonte bedenken, een klein gebaar die de gewoonte in gang zet. Het aanzetten van die lekkere focus-playlist op Spotify bijvoorbeeld, als je echt moet knallen. Hoe meer je het begin van een proces ritualiseert, hoe makkelijker het is om te beginnen. Een ‘gateway’-gewoonte bij lezen zou bijvoorbeeld het zetten van een kopje thee of koffie kunnen zijn.

Boekentips om je op weg te helpen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 foolproof tips om ein-de-lijk meer te lezen in 2021
Sluiten