Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 15 jun 2021

Meer diversiteit in tech: TechMeUp geeft leningen aan vrouwen en mensen met biculturele achtergrond

Vrouwen, 45-plussers en mensen met een biculturele achtergrond zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de tech-industrie. En dat terwijl ze in deze sector juist staan te springen om mensen. Opleidingsfonds TechMeUp geeft daarom rentevrije leningen uit aan mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Zo worden er meteen twee problemen opgelost: de ontbrekende diversiteit én het arbeidstekort in de tech-industrie.

Divers klaslokaal bij tech-opleidingen

Op dit moment is slechts 15 procent van de tech-wereld vrouw. Dat percentage stijgt, maar wel met slechts 1 procent per jaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over mensen met een biculturele achtergrond, waar de percentages nog veel lager liggen. Reden voor zes tech-opleidingen om hun krachten te bundelen: hoe kunnen ze wel zorgen voor een divers klaslokaal?

Dat is waar Nikky Hofland (33) in beeld komt. Zij ging voor de opleidingen op zoek naar het antwoord. “De tech-opleidingen liepen allemaal tegen hetzelfde aan”, vertelt ze als we haar opbellen. “Er zijn veel vrouwen en mensen met een biculturele achtergrond die zich aanmelden, maar die melden zich ook weer af voordat de opleiding begint.” Dat is natuurlijk zonde voor een branche die eigenlijk zit te springen om 50.000 werknemers. “Ik heb daarom 80 studenten gebeld met de vraag waarom ze zich hadden afgemeld”, vertelt Nikky.

Kosten van omscholing te hoge drempel

Hun verhalen waren net even anders, maar in de basis hetzelfde: de financiën waren voornamelijk de boosdoener. Een opleiding van 3.500 euro en geen inkomen voor drie tot zes maanden, is namelijk best een investering. Zeker als je verantwoordelijkheden hebt. Neem een hypotheek bijvoorbeeld. Je komt dan niet in aanmerking voor een uitkering, omdat je overwaarde op je huis hebt. Je zal je huis moeten verkopen.

Dat is niet het enige voorbeeld dat Nikky hoorde waaruit blijkt dat het mensen lastig wordt gemaakt om financieel gezien die overstap te maken. “Ik sprak laatst iemand, waar de gemeente zei: ‘als jij zes maanden gaat studeren, dan kun je dus niet solliciteren en zetten we je uitkering stop’.”

Normaal gesproken kun je, als je je wil omscholen, gebruik maken van het levenlanglerenkrediet van de overheid. Maar tech-opleidingen zijn geen geaccrediteerde opleidingen, waardoor je hier geen gebruik van kunt maken. “Om geaccrediteerd te worden, heb je namelijk onder andere een vast curriculum nodig”, legt ze uit. “Dat is het laatste wat tech-opleidingen willen. Dan ben je over twee jaar namelijk geschiedenis aan het geven.”

Opleidingsfonds TechMeUp

Reden genoeg voor Nikky en de zes tech-opleidingen om opleidingsfonds TechMeUp op te zetten. Door rentevrije leningen – of studievoorschotten, zoals TechMeUp het zelf noemt – uit te geven,  krijgen mensen uit ondervertegenwoordigde groepen de kans om zich om te laten omscholen. “Met dat voorschot kunnen ze niet alleen de opleiding, maar ook de huur of een benodigde computer betalen”, zegt Nikky. “Eigenlijk alles wat je er anders van kan weerhouden om de opleiding te doen.”