Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 11 okt 2019

Het is tijd voor meer me-kends: waarom je af en toe een weekend voor jezelf moet blocken

Iedereen die weleens op kantoor heeft gewerkt, weet dat de gesprekken gedurende de lunch voornamelijk over het weekend gaan. En tja, als iemand vraagt naar jouw plannen, wil je stiekem niet zeggen dat je het hele weekend op de bank chips hebt gevreten. Op dat moment wil je vertellen dat je nieuwe hotspots hebt ontdekt, naar toffe feestjes bent geweest en kopjes koffie en speciaalbiertjes hebt gedronken met je gehele sociale kring.

Goed, dat is misschien een beetje overdreven, maar er ligt nou eenmaal een bepaalde druk op het weekend. Ook als je niet op een kantoor werkt.

Druk, druk, drukke weekenden

Het probleem met onze ‘elk weekend moet fantastisch zijn’-mentaliteit is dat we het zo druk hebben, dat we geen moment meer voor onszelf pakken. Zeg nou eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst een heel weekend helemaal geblockt voor jezelf? Oftewel: een me-kend ingepland?

Lees ook: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Het woord me-kend is misschien een beetje stom, maar wij hebben het ook niet verzonnen. Volgens de Urban Dictionary bestaat het woord echt en zijn er dus blijkbaar ook mysterieuze wezens die de ruggengraat wel hebben om een heel weekend aan zichzelf te besteden.

screenshot van urban dictionary

Het weekend zou je moeten opladen van een drukke week op werk. In plaats daarvan plannen we het met z’n allen massaal tot de nok toe vol. En natuurlijk is het juist ook leuk om wijntjes te drinken met vriendinnen, uiteten te gaan met je moeder en een feestje mee te pakken. Er zijn ook mensen die hun energie juist opladen door met anderen te zijn.

Lees ook: Millennials lijden het meest onder de verwachtingen van zichzelf

Regie in eigen handen

Dit is dan ook geen pleidooi om je elk weekend op te sluiten als kluizenaar in je huis, tent of een hotel, maar om eens in de zoveel tijd alleen maar te denken aan jezelf. Op je me-kend ben jij namelijk de enige met de regie in handen. Heerlijk toch? Je bepaalt zelf of je het hele weekend in bed blijft, languit op de bank ligt, een vreemde stad gaat ontdekken of een huisje middenin de natuur boekt.

In dit weekend heb je eindelijk tijd om die ene creatieve hobby op te pakken die je al tijden wil proberen. Of kan je nadenken over waar je nu in het leven staat en waar je uiteindelijk wil zijn. Met de nadruk op kan, want niets moet en alles mag op jouw me-kend. Het is prima als jij in je me-kend de nieuwe Picasso wil worden. Maar als je toe bent aan een weekend helemaal niets doen is dat ook helemaal oké.

Wedden dat jij met energie voor tien en frisse nieuwe inzichten op maandag weer op je werk verschijnt?

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Het is tijd voor meer me-kends: waarom je af en toe een weekend voor jezelf moet blocken
Sluiten