Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 1 mrt 2019

De 2 lessen die ik leerde van een week leven als Mark Zuckerberg

Ik kroop een week lang in de huid van één van de jongste miljardairs ter wereld: Mark Zuckerberg. Dat geld wist hij natuurlijk te verdienen met iets wat inmiddels niet meer weg te denken is uit onze levens… Social media! Hij bouwde zijn imperium op met Facebook, maar heeft inmiddels ook Instagram en WhatsApp onder zijn hoede.

Ik testte zijn dagelijkse routine een week uit. Kan ik iets uit zijn leven oppikken dat mij zal helpen productiever te worden?

CEO challenge

Mocht je het gemist hebben: in februari leef ik een maand als CEO. Elke week neem ik de dagelijkse routine over van een andere baas, om te kijken of ik iets kan leren van de slimste ondernemers ter wereld. Deze week is dus Mark Zuckerberg aan de beurt. Check hier zijn volledige dagelijkse routine.

Lessen die ik leerde

1. Elke dag hetzelfde aan is makkelijk en scheelt je een hoop tijd ’s ochtends.

Mark Zuckerberg trekt elke dag hetzelfde aan naar werk: een grijs shirt en een jeans. Dit doet hij omdat hij niet aan dit soort onbenullige dingen tijd wil verspillen. Hij is ervan overtuigd dat dit hem meer energie geeft voor beslissingen op werk. Dit geldt overigens niet alleen voor zijn kledingkeuze, maar bijvoorbeeld ook voor zijn ontbijt.

Wel een eye-opener voor de eeuwige twijfelkont die ik ben. Ik overweeg alles: of ik wel of niet een bril op doe vandaag bijvoorbeeld. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Oké, je moet er natuurlijk niet bij gaan lopen als een sloddervos. Maar als je er verzorgd uitziet, maakt het niemand anders wat uit of je een bril op hebt of niet.

Wel moet ik zeggen dat ik deze gewoonte niet implementeer in mijn dagelijkse routine, hoe fijn die misschien ook was. Elke dag hetzelfde aandoen blijft, hoe je het ook went of keert, gewoon heel saai. En dat is niet hoe ik wil overkomen. Maar die kledingcrisis die ik weleens heb, waarbij ik met mijn handen in het haar tussen mijn kleding zit en verzucht dat ik niets heb om aan te trekken? Ik weet inmiddels wel beter.

De dag met stress beginnen is gewoon niet chill, en zet gelijk de toon voor de rest van de dag.

2. Wat doet een 50-urige werkweek met je?

Mark Zuckerberg is de eerste CEO deze maand die ook daadwerkelijk hele lange dagen maakt, zoals je dat ook verwacht van de baas van een van de grootste bedrijven ter wereld. Zuckerberg zit elke week meer dan 50 uur op kantoor. Uitgerekend zijn dat dus dagen van tien uur.

Omdat ik zo’n twee uur per dag extra werkte, had ik wel verwacht dat ik veel meer gedaan zou krijgen. Maar dat bleek toch niet helemaal zo te zijn. Natuurlijk merkte ik wel dat ik meer kon doen, maar veel minder dan ik had gedacht. Dit komt denk ik omdat veel van ons toch rond vieren een dip krijgen.

De lange werkweek heeft  me vooral aan het denken gezet hoe ik mijn dag het beste kan indelen. Zo heb ik gemerkt dat ik ’s ochtends productiever ben, en eigenlijk daardoor beter om 8 uur kan beginnen.

Geen ontspannende hobby’s

Ten slotte viel me het op hoe weinig tijd Mark Zuckerberg besteedt aan hobby’s. Of nou ja, zijn hobby’s zijn ook op ontwikkeling gericht, zoals bijvoorbeeld het bouwen van een AI of het leren van Mandarijn. Voor mij is het belangrijk om ook hobby’s te hebben waarbij ik echt helemaal kan ontspannen.

De volgende challenge wordt de dagelijkse routine van Anna Wintour overnemen. Niet echt een CEO natuurlijk, maar wel een vrouw die al 31 jaar aan het roer staat bij de Vogue.

Mijn vorige challenges

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
De 2 lessen die ik leerde van een week leven als Mark Zuckerberg
Sluiten