Marie Kondo voor je home office: zo ruim je je thuiskantoor overzichtelijk op

Ligt jouw bureau vol met boeken, papieren, electronica, en zie je soms door de bomen het bos even niet meer? No worries, de queen van het opruimen, Marie Kondo, heeft een aantal goede tips om jouw thuiskantoor op te ruimen én volledig overzichtelijk in te richten, zodat je vanaf vandaag alleen nog maar als een echte boss lady super geconcentreerd aan je bureau zit te werken.

2019 is (nu al) het jaar van Marie Kondo. Begin dit jaar kreeg Marie Kondo een eigen serie over opruimen op Netflix, en de Japanse opruimgoeroe zorgde er eigenhandig voor dat de hele wereld als een blok voor haar KonMari-methode viel. En dat snappen we, want een opgeruimd huis staat gelijk aan een opgeruimde geest.

Ook in ons thuiskantoor vinden we dat ontzettend belangrijk. In een schone, opgeruimde ruimte werken we geconcentreerder en productiever dan in een ruimte waar je door de rommel je to do-list niet meer ziet. Als je je iets te veel in die situatie herkent, raden we je aan om je thuiskantoor eens goed onder handen te nemen met de volgende tips van Marie Kondo herself. Het is even werk, maar zo werk je binnen de kortste keren ontzettend geconcentreerd in de meest opgeruimde home office ooit.

Wist je dat je de Marie Kondo methode ook kan toepassen op je werk?

1. Beslis wat je wilt doen aan jouw bureau

Het lijkt voor de hand te liggen, maar denk er even goed over na wat je precies in jouw thuiskantoor doet. Maak je veel foto’s, en gebruik je je computer vooral voor het bewerken van die foto’s? Of schrijf je eindeloos veel lijstjes op papier om een goed overzicht te houden?

Als je de functie van je bureau bepaald hebt, kan je ook bekijken wat er níét thuishoort aan je bureau. Bijvoorbeeld: als je alleen je laptop gebruikt, is het niet nuttig om je bureau vol te leggen met papier en pennen. Die gebruik je immers niet, want je werkt vooral op je laptop. En die studieboeken staan misschien érg intellectueel, maar als je ze niet (meer) gebruikt hebben ze ook geen nut.

2. Verdeel je spullen in groepen

Om overzicht te houden tijdens het opruimen, is het belangrijk om je spullen te verdelen in verschillende groepen. Boeken, papier, sentimentele items en overige items.

Begin met de boeken. Leg alle boeken die nu op je bureau liggen op een stapel, en bekijk welke boeken je nodig hebt om te werken en waar je inspiratie uit haalt. Herhaal deze stap met de andere groepen die je gemaakt hebt.

3. Does it spark joy?

Het is de belangrijkste quote van Marie Kondo: does it spark joy? Oftewel: word je er gelukkig van? Zorgt het item ervoor dat je je goed voelt? Word je warm van binnen als je het item vasthoudt? En krijg je er een twinkeling van in je ogen? Met studieboeken zal dit bijvoorbeeld niet zo vaak voorkomen, maar dan kan je je afvragen of de boeken ervoor zorgen dat je je werk beter doet.

4. Bedank de items die je wegdoet

Ja, je leest het goed. Een key point in de werkwijze van Marie Kondo is dat je de items die je niet meer nodig hebt bedankt. Dankbaarheid is bij Marie Kondo erg belangrijk. En eerlijk is eerlijk: er is niets mis met een beetje extra dankbaarheid.

Lees ook: Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar

5. Zet de items weer terug op hun plek

Als je de items op je bureau hebt uitgezocht en precies weet welke items je wel én niet wilt houden, dan kan je beginnen met het opnieuw inrichten van je thuiskantoor. Geeft alle items een vaste plek, zodat je altijd weet waar je die items neer moet leggen. Dan krijg je minder snel de neiging om iets ‘even snel’ weg te leggen, waardoor het uiteindelijk weer een rommeltje wordt.

Zet losse items bij elkaar, zodat je een overzicht hebt van de items die op je bureau staan. Alle items wegstoppen in een doos is géén goed idee, want dan is de kans groot dat het een rommelige doos wordt waar je het overzicht snel kwijtraakt.

Nog meer leuke content over je thuiskantoor:

YouTube

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Marie Kondo voor je home office: zo ruim je je thuiskantoor overzichtelijk op
Sluiten