Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 14 dec 2019
Leestijd: 5 minuten

Marian Spier over het ontstaan van TEDxAmsterdamWomen, feminisme en haar carrière adviezen

Op maandag 9 december organiseerde oprichter Marian Spier voor de tiende keer TEDxAmsterdamWomen. Voor een afgeladen zaal kondigde ze aan het einde van de avond duidelijk geëmotioneerd aan dat ze het stokje zal doorgeven om zich op haar volgende mooie initiatief te richten.

Wij dronken een kopje koffie met Marian om met haar een trip down memory lane te maken en haar te vragen naar haar carrière adviezen.

Het ontstaan van TEDxAmsterdamWomen

“Tien jaar terug was ik bij de grote TED conferentie in Oxford, omdat Jim Stolze het merk naar Nederland wilde halen. Daar luister je vijf dagen lang naar TED Talks, van half 8 ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Ik zag allemaal briljante mensen op het podium, die nu heel groot zijn geworden. In datzelfde jaar organiseerden we TEDxAmsterdam en dat was een groot succes.

Het jaar daarop was ik weer bij TED Global, waar dat jaar veel geweldige vrouwen spraken. Tijdens een vrouwenlunch zei iemand: er moet een platform komen voor de ideeën van vrouwen. Het idee voor TEDxWomen was geboren en ze vroegen me of ik Amsterdam wilde doen. In juli 2010 deed ik een oproepje op Twitter en daar werd massaal op gereageerd. Vijf maanden later organiseerden we ons eerste TEDxAmsterdamWomen event.

Dat jaar hadden we cardiologe Harriette Verwey op het podium. Zij vertelde dat één op de drie vrouwen doodgaat aan hart- en vaatziekten, maar dat daar helemaal geen onderzoek naar werd gedaan. Dat explodeerde echt. Het kwam zelfs op het 8 uur journaal. Niemand kon meer om ons heen.”

Weerstand

Niet iedereen vond het nodig dat er een speciale editie voor vrouwen kwam. “Er waren zelfs mensen die echt anti-TEDxWomen waren”, vertelt Marian. “Die zeiden: is dit echt nodig? Er moet een TEDxMen komen.’ Inmiddels krijgen we nooit meer de vraag of zo’n vrouweneditie nodig is. Na negen jaar hebben we wel duidelijk gemaakt wat voor impact we hebben.”

Vrouwelijke rolmodellen

Het doel van TEDxAmsterdamWomen is niet alleen een podium geven aan de thema’s die vrouwen aangaan, maar ook vrouwelijke rolmodellen in de spotlight zetten. Voor Marian is haar eigen moeder haar grootste rolmodel. “Mijn moeder is echt een powervrouw, die mij altijd heeft gestimuleerd om te gaan voor alles wat ik wilde doen.”

Daarnaast blijft Oprah een groot rolmodel: “Het klinkt heel cliché, maar ze kan fantastisch spreken en is een supergoede zakenvrouw. Ze zet iedere keer weer goed doordachte bedrijven op, waarmee ze echt verandering teweeg wil brengen. Put your money where your mouth is, dat vind ik heel sterk bij haar. Maar mijn rolmodellen zijn natuurlijk ook vrouwen als Neelie Kroes. Die hebben echt gevochten voor de plek die wij nu al zo vanzelfsprekend vinden.”

Vrouwenquotum

Ondanks het vechten van rolmodellen als Neelie Kroes zijn we er nog lang niet. Het vrouwenquotum moet ons een handje helpen. “Ik heb altijd geloofd in het vrouwenquotum. Tegenstanders zeggen dan: ‘Maar dan is ze geplaatst omdat er een vrouwenquotum is.’ So what? Ik weet dat iedere vrouw die er wordt geplaatst, beter is dan iedere man die er anders zou komen. Waarom? Als je al op die plek bent gekomen, bent uitgenodigd voor een gesprek, dan heb je al zo veel horden genomen.”

Feminisme

“Ik was me er vroeger helemaal niet van bewust dat ik feminist was. Als je aan iemand vraagt of ze feminist zijn, zeggen ze vaak nee. Maar als je vervolgens vraagt of ze gelijkheid willen, dan antwoorden ze ja. Dan ben je natuurlijk een feminist.

Als jonge vrouw merk je nog niets van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat had ik ook. Iedereen vind je leuk, omdat je jong en fris bent en je kan wat. Maar dan komt het moment na je 35e, waarop je misschien kinderen krijgt.

Wanneer je carrière maakt, vragen ze je: ‘Lukt dat wel met de kinderen?’

Ik merk dat er steeds meer jonge vrouwen zijn die er zich bewust van worden. Ik wil jonge feministen wel meegeven dat we minder moeten gaan praten en meer moeten doen. Het is goed om erover te praten, maar vervolgens moeten we in actie komen. Daarom begin ik ook komend jaar met iets nieuws gemaand Fem-start. Mijn doel is het ecosysteem voor vrouwelijke ondernemers te wijzigen door incubator programma’s in Europa en Afrika op te zetten.”

Carrière adviezen

Ook op het gebied van carrière heeft Marian veel goede adviezen. “Als je iets niet kan, of ergens niet goed in bent, vraag dan om hulp in plaats van te zwoegen en het niet goed te doen. Voor TEDx had ik helemaal geen ervaring in het organiseren van events. Ik heb altijd mensen om mij heen verzameld die meer dan mij weten.”

Het bouwen aan je netwerk is haar tweede advies. “Dat betekent niet alleen je netwerk vergroten. Ik merk dat mensen tegenwoordig vaak ‘even een afspraak maken’ en daarna niet meer in de relatie investeren. En dat terwijl het zes of zeven jaar kan duren voordat je iets uit de relatie haalt. Een netwerk bouwen kost tijd.”

Daarnaast benadrukt ze hoe belangrijk het is een plan voor je leven te hebben. “Ik had al heel jong een plan, omdat ik via verhalen en documentaires het leven volgde van de mensen die me inspireerden. Op die manier kan je leren van hun successen en hun fouten. Vervolgens kan je per jaar een plan opstellen om te kijken wat je wil bereiken met je leven.”

De beste manier om dit te doen is volgens haar met een vision board. “Bedenk een paar woorden waar je veel mee hebt en ga daar afbeeldingen bij Googelen. Vervolgens kijk je elke drie maanden wat de stand van zaken is. Op deze manier kan je ergens naar streven. Ik zeg niet dat je alles bereikt, maar wel dat je ergens naartoe gaat. Maar mijn advies is bovenal: werk hard.”

Benieuwd hoe het er afgelopen maandag aan toe ging? Dit is wat je gemist hebt op het inspirerende TEDxAmsterdamWomen

 

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Marian Spier over het ontstaan van TEDxAmsterdamWomen, feminisme en haar carrière adviezen
Sluiten