Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 16 mei 2019

Manon van Essen bedacht de gezonde pizza en begon Magioni: “Elke dag dacht ik: jullie geloven me niet, maar dit wordt een hitje”

Een gezonde pizza, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch wist de 31-jarige Manon van Essen het ultieme recept voor een bloemkoolpizza te bedenken. Ervaring met pizza’s bakken had ze niet, maar wel een enorm vertrouwen in het product. Na 1.500 verkooppunten in Nederland is Manon nu klaar om de rest van de wereld te veroveren met haar bedrijf Magioni. Een kapitaalinjectie van pizzagigant Dr. Oetker, met wie ze onlangs de handen ineen sloeg, moet daarbij gaan helpen.

We vroegen haar naar het ontstaan van Magioni en naar een tip voor ondernemers die ook willen groeien.

Hoe kwam je op het idee voor een pizza met een groentebodem?

“Ik zat met vriendinnen in de kroeg en we hadden het over afvallen. Als afvallen een beetje leuk zou zijn, zou iedereen het doen, zeiden we tegen elkaar. Nu voelt het vaak zo saai als je aan de lijn bent. Een vriendin zei toen: ‘Als ik pizza kon eten zonder dik te worden, dan at ik de hele dag pizza’.

Ik ben meteen aan de slag gegaan in mijn keuken om gezond eten leuk te maken. Ik had helemaal geen ervaring in het pizza bakken.

“Nu is dat wel anders, maar eerst was ik de allerslechtste kok ooit.”

Om ervaring op te doen ben ik in een pizzeria in de buurt gaan werken.”

Manon van Essen van Magioni

Was het vallen en opstaan in het begin van Magioni?

“Meer vallen dan opstaan! Ik wist helemaal niets van een foodmerk beginnen en wilde er één gaan opzetten zonder ervaring. Ik ben toen met heel veel mensen gaan praten en iedereen bracht me weer een stapje verder. Tot ik op een gegeven moment dacht: ‘Oké, nu gaat het lukken’.

Spannend vond ik het niet, want ik was al aan het ondernemen. Ik heb het gevoel dat dat het enige is wat ik kan. Het zit echt in me.”

Hoe ben je uiteindelijk in de schappen van de Albert Heijn terecht gekomen?

“We hebben samples laten maken bij een fabriek. Die moet de juiste certificaten hebben om te kunnen leveren aan de Albert Heijn. Daarna ben ik heel vaak gaan pitchen bij de Albert Heijn. We begonnen met twintig winkels, maar dat breidde zich steeds meer uit. Eerst naar tachtig, toen naar honderdvijftig. Inmiddels hebben we dat uitgebreid naar 1.500 verkooppunten.

“Het duurde een half jaar van het eerste pizza experiment in mijn eigen keuken tot de eerste Magioni pizza in de schappen van de Albert Heijn lag.”

Dat lijkt misschien kort, maar als je het elke dag doet, voelt dat wel als een hele lange weg.”

Ruim drie jaar na je eerste pizza heb je Dr. Oetker binnengehaald als meerderheidsaandeelhouder. Was dat altijd al het plan?

“Mijn doel is om de grootste ter wereld te worden, de manier waarop maakt me niet heel veel uit. We liggen al in acht landen, waaronder Engeland. Ook zijn we de eerste die het wereldwijd verkopen. Maar een voet aan de grond krijgen in het buitenland blijkt lastiger dan gedacht. Helemaal op de korte termijn. Daar is een hoop kennis voor nodig, die Dr. Oetker heeft.”

Manon van Essen van Magioni

Heb je een tip voor ondernemers die ook willen groeien?

“Schijt hebben. Aan alles en iedereen. Iedereen gaat je voor gek verklaren.

“Elke dag dacht ik: jullie geloven het niet, maar dit wordt een hitje.”

Schijt hebben aan anderen en gewoon doen, ik denk dat dat is wat Magioni zo groot heeft gemaakt. Dat is in mijn hele team zo. We doen het gewoon, met enorm veel passie en enthousiasme.

Een andere tip: niet te lang nadenken over je idee. Als je twijfelt, ben je misschien niet de juiste persoon. Of je doet het gewoon, of je doet het niet. Je zal zoveel tegenslagen krijgen, je moet er helemaal voor gaan en echt zeker zijn van je zaak.”

Heb je nog nooit een gezonde pizza van Magioni geprobeerd? De pizzabodems én vers belegde pizza’s zijn inmiddels niet meer alleen bij de Albert Heijn, maar ook bij de Jumbo te koop.

Meer verhalen van ondernemers

Reageer op artikel:
Manon van Essen bedacht de gezonde pizza en begon Magioni: “Elke dag dacht ik: jullie geloven me niet, maar dit wordt een hitje”
Sluiten