5 manieren om gemotiveerd te blijven als je net bent begonnen met je bedrijf

Bij het ondernemen horen ook tegenslagen. Je bemachtigt niet de opdrachtgever die je wilde hebben, je bezoekcijfers blijven uit of je omzet is niet zo hoog als je gehoopt had. Zeker aan het begin van je bedrijf kan het ondernemen anders uitpakken dan je verwacht had. Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft?

Deze 5 manieren helpen je gemotiveerd te blijven als je net bent begonnen met ondernemen. Lauren van de Wonder Forest begon met haar blog en leerde deze lessen:

Stel haalbare doelen

Succesvol zijn, dat willen we allemaal wel. En dat is ook zeker een mooi doel. Maar wat is ‘succesvol’? Je kunt beter kleinere en haalbare doelen stellen. Dan kun je een klein taartje eten als je die behaalt en vervolgens weer de volgende stappen nemen.

Hoe zien die haalbare doelen eruit?

  • X klanten in een kwartaal
  • Krijg X volgers op social media
  • Heb X maandelijkse bezoekers voor X datum
  • Werk samen met een ander merk in het eerste jaar

Wat je doelen precies zijn, hangt natuurlijk helemaal af van het type bedrijf dat je hebt. Belangrijk is om niet ontelbare haalbare doelen op te stellen, want hoe haalbaar zijn die dan nog? Zoek uit waar jij je het beste op kan focussen – social media, acquisitie, SEO bijvoorbeeld – en stel daarbij doelen op.

Waardeer je groei (ook als die minimaal is)

Langzame groei is nog steeds groei! Ook zorgt het ervoor dat je succes duurzaam is en we geen eendagsvlieg zijn. Door alle succesverhalen verwachten we binnen één dag succesvol te zijn en blijven we niet gemotiveerd. Maar zo lang je vooruit gaat, ben je onderweg naar dat succes.

Focus je op de groei die je al hebt, in plaats van alles wat je nog wil.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Waarom is jouw bedrijf nog niet zo succesvol als Apple? Tja, for starters: jouw bedrijf bestaat nog geen 43 jaar. We doen het allemaal: onszelf vergelijken met succesvolle ondernemers en bedrijven. Dat wordt een probleem als je daardoor ontmoedigd raakt.

Elke succesvolle ondernemer is ooit gestart waar jij nu bent. Je moet hard werken en een beetje geduld hebben. Verander die vergelijking in inspiratie! Laat hun succes een voorbeeld zijn van alles wat jij nog kunt bereiken.

Lees ook: Stop met het vergelijken van jouw begin met andermans succes

Vind een community

Onbetwistbaar één van de grote voordelen van het internet is dat je makkelijk likeminded mensen kunt vinden die je kunnen helpen en inspireren. Gelukkig bestaan er tegenwoordig een hoop community’s die gericht zijn op vrouwelijke ondernemers en ondernemers in het algemeen. Check bijvoorbeeld deze community’s eens:

Leer ook uit te rusten

Als beginnende ondernemer is het lastig om je werk los te laten. Dat komt onder andere omdat de lijn tussen privé en werk vervaagd is. Je werkt waarschijnlijk thuis en wanneer je wilt, dus ook in de avonduren. Je hebt het gevoel dat je altijd moet werken om je bedrijf van de grond te krijgen.

Herkenbaar? Dan is het belangrijk dat je leert om uit te rusten. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar om de beste resultaten neer te zetten heb je rust nodig. Neem je hier niet de tijd voor? De kans is dan groot dat je motivatie én creativiteit op raakt.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
5 manieren om gemotiveerd te blijven als je net bent begonnen met je bedrijf
Sluiten