Tessa Ham
Tessa Ham Geld 28 sep 2019

7 manieren waarop jij geld kwijtraakt zonder dat je het doorhebt

Er zijn een hoop voor de hand liggende manieren om geld te besparen. Stoppen met roken bijvoorbeeld, of naar België op vakantie gaan in plaats van Canada. Maar er zijn ook genoeg manieren waarop jij geld kwijtraakt zonder dat je het doorhebt. Geld dat je uitgeeft zonder er over na te denken.

De volgende 7 manieren zijn als druppels uit een druppende kraan. Het is geen ramp dat de kraan lekt, maar al die druppels samen zijn toch een emmer vol water. In andere woorden: al deze beetjes samen zijn toch een hoop geld. Geld dat nu verloren gaat.

Betalen voor dingen die je niet gebruikt

Abonnementen voor zaken die je eigenlijk niet meer of amper gebruikt zijn gewoon zonde. Vaak heb je niet door dat je dit geld verspilt, omdat het automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Spit daarom je rekening eens goed door en check welke abonnementen je allemaal hebt lopen. De sportschool en je tv-abonnement (als je veel streamt), zijn goede voorbeelden van verloren geld.

Lees ook: Deze apps helpen je financiën op orde te houden

Geen research doen

Doe voor een grote aankoop al-tijd research. Is er geen soortgelijk product voor een veel goedkopere prijs, met bijvoorbeeld een minder bekend merk? Of zijn er websites waar je het product goedkoper kan kopen? Zo heb ik eens veel geld bespaard door een hotel plus Disney trip via een Britse website met een mooie actie te kopen. Eén goede zoektocht op internet en er zijn genoeg betrouwbare websites te vinden.

Maar je kunt ook research doen voor de minder grote aankopen. Dit is echt een oma-tip, maar check de foldertjes (via een app) van supermarkten en kijk wat er in de aanbieding is. Dat helpt je niet alleen op inspiratie te komen voor wat je vanavond nou weer kunt eten, de kans is ook groot dat ergens je favoriete product in de aanbieding is.

Niet onderhandelen

Hoe blij je ook bent met het bod wat je nieuwe werkgever doet, ga daar nooit akkoord mee en doe een tegenbod. Werkgevers gaan namelijk nooit meteen aan de max zitten. Daarnaast is het belangrijk om eens in de zoveel tijd te onderhandelen over een salarisverhoging. Mits je jouw werk goed uitvoert natuurlijk!

Super spannend, maar met deze tips van onderhandelcoach van Merel van der Wouden moet het zeker goedkomen. Vergeet niet dat je ook over arbeidsvoorwaarden kunt onderhandelen.

Lees ook: Maak deze 3 fouten niet tijdens een salarisonderhandeling

Kopen van goedkope spullen

Op het moment zelf lijkt het kopen van goedkope spullen bij de Action, Primark of H&M een goed idee te zijn voor je portemonnee. Maar de waarheid is dat deze spullen nou eenmaal geen geweldige kwaliteit hebben en het daardoor al snel begeven. Je kunt beter investeren in kwalitatievere producten en daar jaren mee doen!

Je boodschappen

Op het gebied van eten en boodschappen doen kun je ook een hoop geld verliezen zonder dat je het bewust doorhebt.

Weggooien van eten

We gooien met z’n allen voor 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel per jaar weg. Dat is niet alleen verschrikkelijk voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De restjes van je bord die je achteloos in de prullenbak mietert, of de producten uit je koelkast ‘die vast niet meer goed zijn’, zijn gewoon verspilde euro’s. Zonde!

Producten kopen uit gemak

We zijn er allemaal weleens schuldig aan: snel even producten kopen uit gemak. Voorgesneden eten is hier een goed voorbeeld van. Ja, het kost meer tijd om zelf alles te snijden, maar scheelt ook een hoop geld. Hetzelfde geldt voor geproduceerd eten zoals sauzen, pakjes en zakjes.

Zonder boodschappenlijstje

Hup jij elke dag even de supermarkt binnen om te kopen waar je trek in hebt? Wedden dat je met veel meer eten thuiskomt dan als je met een boodschappenlijstje voor de hele week boodschappen zou doen?

Zo kun je ingrediënten voor meerdere gerechten die week gebruiken (en voedselverspilling tegengaan!) en word je minder snel verleid om lekkere dingen te kopen die je anders niet had gekocht.

Meer tips om geld te besparen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
7 manieren waarop jij geld kwijtraakt zonder dat je het doorhebt
Sluiten