Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 1 jan 2020

5 manieren om je goede voornemens en doelen dit jaar ook echt te behalen

Zeg eens eerlijk: hoeveel goede voornemens en doelen van vorig jaar heb je bereikt? En hoeveel staan er dit jaar weer op je lijstje? Geloof ons, we hebben er allemaal last van. Dat komt vooral omdat we het meestal verkeerd aanpakken.

Op Career Girl Daily en Randstad vinden we 5 manieren om ze dit jaar wél te behalen.

Doelen bedenken is nog maar het begin

Leuk dat je een doel hebt bedacht, maar het is natuurlijk naïef om te denken dat het dan ook zomaar bereikt gaat worden. Het is belangrijk om ook een geschreven plan te hebben. Hoe ga je de doelen behalen?

Stel dat je gezonder wil leven in 2020. Ga je daarvoor gezonder eten? Maak dan een weekschema met je maaltijden. Bepaal dat je alleen weekboodschappen doet, zodat je niet in de verleiding kan komen. Ga aan de slag met meal preppen. You get the picture.

Zodra je het hebt opgeschreven, wordt het echt en zal je harder werken om ernaar toe te werken.

Wil het écht

We know: dit klinkt een beetje als een open deur. Maar alleen als je het echt wil, kun je het doel behalen. Er moet een knop om. Stel dat je in 2020 bijvoorbeeld een boek wil schrijven, dan lukt dat alleen als je het ook echt wil. Te veel mensen willen iets bereiken, zonder ook daadwerkelijk het werk ervoor te doen.

Dat klinkt misschien hard, maar is wel de waarheid. Bedenk je of jouw doel echt iets is wat je wil. Of dat het eigelijk iets is waarvan je denkt dat het hoort of waarvan het idee ervan je leuk lijkt.

Vind iemand die je kan motiveren

Een stok achter de deur om je doelen te behalen doet wonderen. Dit kan in de vorm van een buddy zijn, die ook dat doel probeert te behalen. Je kan je progress én je struggles dan bespreken met iemand die het begrijpt. Je kunt je stok achter de deur ook betalen – denk aan een personal trainer of een coach. Die heeft vaak ook kennis die je kan helpen je doelen te bereiken.

Meet je vooruitgang

Niets is meer motiverend dan merken dat je naar je doel aan het toewerken bent. Houd je stapjes vooruitgang bij – hoe klein ze ook zijn! Wil je het nog een stapje serieuzer aanpakken? Houd dan eens per twee weken een lijstje bij met wat je geleerd hebt. Kijk daar naar als je het eens moeilijk hebt.

Wees realistisch

Goed, we willen allemaal wel 100.000 euro sparen in een jaar, 5 tot 15 kilo kwijt of tonnen omzet. Maar realistisch is het niet. Als je onrealistische doelen opstelt en deze vervolgens niet haalt, is dat onwijs demotiverend.

Stel realistische doelen voor jezelf op. Haal je die met twee vingers in je neus? Good for you! Dan maak je je doelen wat scherper.

Meer hulpmiddelen nodig?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 manieren om je goede voornemens en doelen dit jaar ook echt te behalen
Sluiten