Waarom het belangrijk is voor managers om niet ‘too close’ te worden

Als je in een management positie komt, wordt je wel ’s vertelt dat je een goede band met je werknemers moet hebben. Tegelijkertijd mag je band ook weer niet té goed zijn. Waar doe je nu goed aan als manager en hoe pak je die relatie met je team überhaupt aan?

Vaak is de gedachte: hoe gezelliger en fijner je het met elkaar hebt, hoe beter je samen kunt werken. Toch is dat in het geval van een manager/medewerker-relatie niet altijd het geval. Er zijn twee problemen die voort kunnen vloeien uit een ietwat te vriendschappelijke relatie met medewerkers, die lastig kunnen zijn op de werkvloer. Het ‘favorietje’ en de ‘harde aanpak’, om ze maar even beeldend te verwoorden.

Favoriete werknemer

Een band die net iets too tight is kan ervoor zorgen dat het voor sommigen kan overkomen dat je degene met wie je goed bevriend bent, voortrekt in bepaalde situaties. En of het nu wel of niet zo is dat je iemand voortrekt, voor andere mensen in het team kan het alsnog zo overkomen. En dit kan er weer voor zorgen dat er scheve gezichten en een vreemde sfeer ontstaan in het team. En let op, want ook onbewust kan het gebeuren dat je iemand boven een ander verkiest. Zo kun je iemands gevoelens kwetsen, maar ook jaloezie opwekken.

Als manager wil je iedereen gelijk behandelen en ervoor zorgen dat iedereen zich evengoed gewaardeerd voelt binnen het team. Too close worden met één iemand kan ervoor zorgen dat er scheve verhoudingen ontstaan en mensen zich niet op hun gemak voelen.

Transformationeel leiderschap: waarom elke manager dit zou moeten doen

Een harde aanpak is moeilijk

Als alles in het team vlekkeloos verloopt, is het fijn om je team te managen en kun je zo vriendschappelijk met je team zijn als maar kan. Maar zodra de performance iets achterloopt en je wat stevigere gesprekken moet voeren, maakt de vriendschap het lastig om actie te nemen als manager.

Dan moet je harde acties nemen en misschien je vriendschap aantasten, of net iets te zacht zijn en je verantwoordelijkheden ietwat vermijden.

Meet in the middle

Het advies? None of the above. Daarom is het goed om als manager goed om te gaan met je team, maar altijd een beetje afstand te bewaren om ongemakkelijk situaties als deze te voorkomen.

Het is helemaal niet raar als je de ene werknemer iets aardiger vindt dan de ander. Je hebt ook vrienden die je leuker vindt dan een ander. Maar toch is dat iets waar je in je rol als manager wel op moet letten. Ook al heb je de neiging iemand meer te mogen dan een ander of een te vriendschappelijke relatie te krijgen, het helpt je niet in het zo goed mogelijk uitvoeren van je management taken.

Mijn ervaring

Als ik naar mezelf kijk, weet ik hoe moeilijk het is. Aan de ene kant vind je je team de leukste mensen ooit, aan de andere kant moet je als manager toch wat afstand bewaren, simpelweg omdat je bepaalde verantwoordelijkheden en autoriteit moet hebben.

Hoe je het ook went of keert, het blijft een lastig iets. Zelf ga ik een beetje met de flow mee en probeer ik een zo goed mogelijke balans te vinden tussen beide werelden.

En dan nog even dit: 6 dingen die niemand je vertelt als je manager wordt

Bron: PsychologyToday

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom het belangrijk is voor managers om niet ‘too close’ te worden
Sluiten