Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Carrière 17 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

5 vragen die je aan jezelf moet stellen voordat je een manager wordt

Je hebt je de afgelopen jaren volledig ingezet voor je werk. Je behoort al een tijdje tot de top-medewerkers van het bedrijf, werkt ontzettend hard, en bent toe aan een volgende challenge. Een flinke promotie en manager worden misschien? En net wanneer je je dat bedacht hebt, kondigt jouw manager aan dat ze stopt. Met de vraag of jij geïnteresseerd bent in haar baan.

In eerste instantie lijkt het antwoord al snel gegeven. Ja, natuurlijk wil je manager worden. Manager worden is namelijk een logische stap op jouw carrièreladder. Maar bedenk je wel, een managementrol is een hele career switch, en niet persé een promotie. De skills die jij de afgelopen tijd hebt geperfectioneerd, kunnen heel anders zijn dan de skills die je nodig hebt om een managementfunctie te vervullen.

Dus voordat je volmondig ja’ zegt tegen dat aanbod, neem even tijd om jezelf af te vragen of je geschikt bent voor de rol.

1. Weet ik hoe ik moet delegeren?

Als manager is het onmogelijk om alle taken die op je bord komen zelf op te pakken. Daarom is delegeren een van de meest noodzakelijke kenmerken waarover je als succesvolle manager moet beschikken. Als je jouw medewerkers liever niet lastig wil vallen met werk, dan is manager worden misschien nog een te ver van je bed show.

Maar raak ook niet ontmoedigd, want delegeren kan je leren. Er zijn meerdere (online) cursussen en hulpboeken te vinden die je de fijne kneepjes van het delegeren haarfijn uitleggen. Dat alles om jou klaar te stomen voor je managersfunctie. Of om je een duwtje in de rug te geven bij je huidige baan, uiteraard.

2. Ben ik klaar om in de spotlights te staan?

Er is een ding dat zeker is: als manager sta je in de spotlights. Of je dat nou wilt, of niet. Mensen luisteren naar je, je geeft presentaties, wellicht sta je met een foto groot op de website van je bedrijf. In de spotlight staan hoeft zeker niet negatief te zijn, maar je moet er wel klaar voor zijn. Je bent een voorbeeld voor het team, maar je moet er ook rekening mee houden dat niet iedereen het altijd 100% met je eens zal zijn.

Lees ook: Waarom je de dag moet beginnen met je belangrijkste taak

3. Heb ik relaties opgebouwd met mensen naast mijn team?

Als manager is het belangrijk om een goede band te hebben met de mensen om je heen. Ze zouden immers achter jouw beslissingen als manager moeten staan. Maar tegelijkertijd is het als manager ook belangrijk om naar het grote plaatje te kunnen kijken. Je moet kunnen zien hoe de organisatie van het bedrijf in elkaar past, en hoe een kleine verandering effect kan hebben bij een andere afdeling.

Dat betekent dat je waarschijnlijk veel te maken krijgt met mensen buiten jouw team. Andere managers, maar ook mensen met een andere functie binnen het bedrijf. Met mensen waar je in je vorige functie waarschijnlijk nooit mee in aanraking was gekomen. Als een nieuwe manager kan het handig zijn om alvast een band te hebben met die collega’s, omdat je dan steviger in schoenen staat.

Ook interessant: onderschat niet hoe belangrijk small talk is voor je carrière

4. Zou ik mensen die constant niet voldoende presteren kunnen ontslaan?

Als manager ga je er waarschijnlijk mee te maken krijgen: werknemers die de kantjes er vanaf lopen. Soms zorgen ze voor een nare sfeer in het hele team. En guess what, vaak is het aan jou de taak om diegene daar op te wijzen om de prestaties van het team hoog te houden. En als dit een contant terugkerend onderwerp is, of als je er achter komt dat je werknemer iets heeft gedaan wat totaal niet door de bocht kan, dan moet jij diegene ontslaan.

Als je daar nu al kriebels van in je maag krijgt, dan krijg je het als manager misschien nog wel lastig. Mensen ontslaan is nooit leuk, maar als manager moet je ook voorbereid zijn op de minder leuke dingen. En daar emotioneel klaar voor zijn.

5. Ben ik er klaar voor om mijn tijd te spenderen aan de carrièredoelen van mijn collega’s?

Als werknemer ben je verantwoordelijk voor je eigen carrière, en niet die van je collega’s. Natuurlijk kunnen jouw prestaties ook invloed hebben op je performance van je collega’s, maar in principe ben je alleen verantwoordelijk voor jezelf. Als manager is het succes of falen van je team ook jouw succes of falen. Iets om in je achterhoofd te houden.

Meer lezen over een manager worden?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

fastcompany

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
5 vragen die je aan jezelf moet stellen voordat je een manager wordt
Sluiten