Wil je ooit manager worden? Zorg dan dat je déze 5 skills onder de knie hebt

Staat ‘manager worden’ rood omcirkeld op jouw things to achieve lijst? Nog voordat je solliciteert voor die baan, is het handig om wat skills onder de knie te krijgen waar je als manager zijnde sowieso mee te maken gaat krijgen. Welke eigenschappen dat zijn lees je in dit artikel.

Manager worden? Dan heb je deze 5 eigenschappen nodig

1. Je kunt je tijd goed indelen

Time management is zó belangrijk. Het zorgt ervoor dat je productief bent, je weet welke dingen prioriteit hebben (zelfs als álle taken prioriteit hebben) en je weet je aandacht goed te verdelen tussen verschillende mensen en taken.

Enne, extra pluspunten als je kunt multitasken. Ja, we weten dat multitasken vaak niet helemaal productief is (aangezien je je niet kunt focussen op één ding), maar met minder belangrijke taken kan multitasken soms behoorlijk handig zijn.

2. Je vindt het niet erg om te delegeren

We hebben allemaal wel eens een manager gehad die alle touwtjes zelf in handen wilde houden, en daardoor compleet overwerkt raakte. Ben je ook iemand die ten alle tijden alle (kleine) klusjes zélf oppakt, dan is het managen misschien nog niets iets voor jou. Juist als manager zullen er veel verschillende taken en klusjes om je oren vliegen. Wanneer je die niet delegeert, is de kans groot dat je binnen de kortste keren overwhelmed bent.

3. Zelfverzekerd

Hier kunnen we kort over zijn: niemand wil een onzekere manager die eigenlijk geen idee heeft wat ‘ie aan het doen is. Het is belangrijk dat je zelfverzekerd, en daarmee ook overtuigend overkomt als manager. Je moet jouw team immers constant motiveren, inspireren en aan de slag zetten.

4. Oog voor financiën

Ook als niet niet in de financiële sector zit, krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met budgetten. Denk aan het budget dat je jaarlijks mag uitgeven aan teambuilding, aan extra projecten of aan freelancers. En grote kans dat je gesprekken over loon moet gaan voeren. Als je een beetje gevoel voor cijfers en geld hebt, wordt deze kant van de job een stuk makkelijker én interessanter. Je wilt natuurlijk niet aan het eind van het jaar zien dat je te veel, of juist veel te weinig hebt uitgegeven.

5. Niet bang voor feedback

Als manager zijn er vele ogen op jou gericht. Niet alleen van je teamleden, maar ook van mensen die boven jou staan op de ladder-der-banen. Je bent het aanspreekpunt voor jouw team. En als er dus iets niet helemaal lekker loopt, dan ben jij daar vaak verantwoordelijk voor.

De kans is groot dat er one way or the other kritiek jouw kant op gaat komen. Over jouw manier van delegeren, over de manier waarop de financiën worden uitgegeven, of misschien wel de manier waarop jij communiceert met je collega’s. En dat is oké. Je bent ook maar een mens. Het is belangrijk dat je niet bang bent voor feedback, maar er juist voor open staat. Door feedback kan je groeien als mens, in je baan en in je persoonlijke leven. En die groei is goud waard.

Meer leren over feedback? > Feedback eng en negatief? In de nieuwste WorkJuice Podcast rekenen we af met dat vooroordeel

Wil je nog steeds manager worden?

The Every Girl

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wil je ooit manager worden? Zorg dan dat je déze 5 skills onder de knie hebt
Sluiten