3 tactieken om je manager te overtuigen van jouw ideeën en wensen

Misschien wil je graag flexibele werktijden, onnodige meetings schrappen, een nieuwe verantwoordelijkheid oppakken of zelfs een salarisverhoging of promotie. Wat jouw wens ook is, je hebt genoeg redenen waarom het beter voor jouw productiviteit of werkgeluk zou zijn. Nu moet je jouw manager nog van hetzelfde overtuigen. Hoe kan je dit het best aanpakken?

Dat hangt helemaal van de situatie af. Dit zijn drie tactieken om je manager te overtuigen van jouw idee.

1. Gebruik verhalende argumenten

Situatie: je wil iets veranderen in het bedrijf

Je zou denken dat je altijd harde feiten nodig hebt om je manager van jouw idee te overtuigen. Maar dat is niet altijd het geval. Als het gaat om situaties die niet meteen te maken hebben met de prestaties van het bedrijf bijvoorbeeld, zoals jouw wens om met flexibele werktijden te werken. Of om minder nutteloze meetings te hebben.

Onderzoek heeft aangetoond dat als we verhalende elementen in onze argumenten gebruiken, dus bijvoorbeeld herkenbare situaties schetsen, de andere partij de punten in hun hoofd voor zich zien. Ze zijn dan eerder geneigd om op the same page te komen.

Je manager zal zelf ook wel eens in meetings hebben gezeten die net zo goed een mailtje hadden kunnen zijn en weet zelf ook dat je altijd even moet schakelen voor en na een meeting. Als jij het gevoel hebt je tijd beter te kunnen besteden, is het goed om een herkenbare situatie te schetsen en vervolgens de gewenste uitkomst te benoemen. Door minder meetings bij te wonen heb je bijvoorbeeld opeens de tijd om die taak op te pakken waar je anders nooit aan toekomt.

Lees ook: 4 dingen die je kunt zeggen tegen een baas met onrealistische verwachtingen

2. Bouw je geloofwaardigheid en expertise op

Situatie: je wil de leiding over een project of meer verantwoordelijkheid

Volgens analyse van Quantified Communications wordt deze strategie het meest gebruikt door succesvolle mensen als ze anderen ervan willen overtuigen dat ze klaar zijn voor een nieuwe verantwoordelijkheid. Ze doen dit door hun eigen geloofwaardigheid en expertise op te bouwen. Ondernemers doen dit door bijvoorbeeld awards te benoemen en lovende recensies van klanten te laten zien. Geef eerlijk toe: meerdere lovende recensies overtuigen je meer om een product te kopen dan welke salespagina dan ook.

Je kunt soortgelijke tactieken gebruiken om je manager ervan te overtuigen dat jij klaar bent voor een nieuwe uitdaging. Stel dat je een project wil leiden. Misschien heb je bij een vorige baan wel ervaring op dat gebied opgedaan, al was dat misschien op kleine schaal. Door successen in het verleden en anderen die in je geloven te benoemen, zou je manager je wel eens gelijk kunnen geven. Eigenlijk is het gewoon logisch om jou het project te laten leiden in plaats van Kees, die nul ervaring op het gebied heeft.

3. Zorg voor harde feiten

Situatie: je wil een salarisverhoging of promotie

Vraag je jouw baas om een salarisverhoging of promotie? Dan doe je dat niet met argumenten over hoeveel anderen wel niet in jou geloven. Dat jij er gelukkiger van zou worden, is een nog slechter argument. Om op dit gebied je manager of leidinggevende te overtuigen moet je laten zien wat je waard bent, met concrete gegevens en statistieken. Je manager is bezig met het bedrijfsresultaat te verbeteren, dus laat jij zien hoe je daaraan hebt bijgedragen.

Voorbeeld: “Dit jaar heb ik een systeem geïmplementeerd, waarmee ik efficiënter kon werken en tijd bespaarde op mijn dagelijkse werkzaamheden. Met deze extra tijd heb ik drie nieuwe klanten binnengehaald, die samen voor X bedrag aan inkomsten zorgden. Op basis van de waarde die ik al aan het bedrijf heb toegevoegd, wil ik vragen om een salarisverhoging van X procent.”

Schrijf op papier wat jij het afgelopen jaar hebt bijgedragen aan het bedrijf. Dat is natuurlijk niet altijd uit te drukken in geld, maar kijk dan naar zaken die je ‘sneller, beter en mooier’ hebt gedaan.

Lees ook: Hoe overtuig je je baas dat je geschikt bent voor die managementpositie?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
3 tactieken om je manager te overtuigen van jouw ideeën en wensen
Sluiten