Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 26 mrt 2019

Bij dit Nederlandse bedrijf wordt iedereen (zonder sollicitatie) aangenomen

Bij internetbedrijf MamaLoes hoef je sinds maandag geen sollicitatiebrief te schrijven om aangenomen te worden. Zelfs het geven van je achternaam of leeftijd is niet nodig. Het enige wat je hoeft te doen voor een baan bij het bedrijf is je voornaam op een lijst schrijven.

Het bedrijf dat babyartikelen verkoopt zet zijn deuren open voor iedereen die anders aan de kant zou blijven staan.

Principe van Greyston Bakery

Deze Amerikaanse methode, genaamd ‘Open Hiring’, is bedacht door Bernie Glassman, oprichter van bakker Greyston Bakery. Deze bakkerij bakt brownies voor vliegmaatschappij Delta Airlines, supermarktketen Whole Foods en Ben & Jerry’s. Met dit principe wil Glassman mensen helpen die anders moeilijk werk kunnen krijgen. Of dat nou vanwege je leeftijd, het feit dat je de taal niet spreekt, of je achtergrond is.

Het motto van de bakkerij is:

We nemen geen mensen aan om brownies te bakken, we bakken brownies om mensen aan te kunnen nemen.

MamaLoes eerste Nederlandse bedrijf

MamaLoes is het eerste Nederlandse bedrijf dat op deze manier mensen aan gaat nemen. Maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation hoopt dat nog meer bedrijven zich aanmelden bij de proef. In eerste instantie wordt namelijk gekeken of de methode op deze manier binnen de Nederlandse regelgeving past.

Net als bij Greyston Bakery hoef je alleen je naam op een lijst te schrijven. De enige voorwaarde is dat de werkzoekenden vier uur op hun benen kunnen staan en tien kilo kunnen tillen. Verder sluit het bedrijf niemand buiten. “We geloven dat er nog veel onbenut potentieel is onder mensen die nu aan de kant staan”, vertelt Loes de Volder, mede-eigenaar van MamaLoes aan het Brabants Dagblad.

Maar net als bij de bakkerij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. MamaLoes heeft nu plek voor tachtig uur, die ze onder meer dan twee kandidaten gaan verdelen. Als er iemand uitvalt, is de eerstvolgende op de lijst aan de beurt.

Dat er vraag is naar zo’n methode van aannemen is wel duidelijk. Maandagmiddag om vier uur stonden er al zestien mensen op de lijst. Hopelijk sluiten er snel meer bedrijven aan.

Toch solliciteren?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Bij dit Nederlandse bedrijf wordt iedereen (zonder sollicitatie) aangenomen
Sluiten